La Vanguardia (Català)

Temps de pròrrogues

- Guillem López-Casasnovas Universita­t Pompeu Fabra

Tota pròrroga és ambigua. Es tracta de temps afegit per a uns en el joc del tot o res, i de frustració per als qui perden, per als qui aspiraven a més; per a d’altres, els qui controlen el partit, ho pot ser d’incerteses, no fos cas que les coses es compliquin. Ningú resta així tranquil. La pròrroga es deu a l’empat, la falta d’acord, i es juga en el temps limitat que dura l’exercici. No hi ha cap correctiu que salvaguard­i un millor resultat, com, per exemple, disposant d’un VAR que revisi la ineficiènc­ia de la despesa, fent que guanyi qui més temps de possessió ha tingut, qui disposi de més suport relatiu, de cara a evitar un cansament més gran de tots plegats.

En tot cas, la pròrroga esdevé de difícil gestió interna per als jugadors que vulguin complir amb la restricció, departamen­ts que hagin de gastar sense comprometr­e despesa per a exercicis futurs o augmentar el dèficit encobert; és a dir, evitant deixar factures al calaix i, per tant, sense voler assumir el risc de malbaratam­ent per il·legalitat que en resulti. Els augments pactats de nòmina i altres elements relatius a les plantilles se sostreuen de la contenció. Això, en el cas del pressupost de la Generalita­t de Catalunya, en segona pròrroga, pot suposar increments de prop d’un 10% en aquestes partides respecte de les aprovades el 2017, que s’hauran de detreure d’altres partides per mantenir la restricció global. La contenció del crèdit prorrogat implica pressionar més a la baixa sobretot la inversió que no estigui compromesa, per plurianual, i la que resti de partides de despesa discrecion­al, del capítol II (compra de béns i serveis) i de subvencion­s, que en el cas que ens ocupa ja és prou residual a molts departamen­ts. En tot cas, és remarcable que quan es paguen

Com s’ho farà Sanitat, el gran departamen­t de despeses sempre inajornabl­es, és avui la gran incògnita

preus o tarifes, la dilació és més factible per a la nostra administra­ció que quan es paguen salaris: finançamen­t amb càrrec als proveïdors, se’n diu d’això. Com a resultat, la pròrroga juga, en principi, a favor dels departamen­ts d’Economia i Finances, que així poden complir més fàcilment les regles de despesa i l’objectiu de dèficit; pateixen les conselleri­es i ministeris de despesa que s’apliquin a complir la pròrroga. Com s’ho farà, per exemple, Sanitat, el gran departamen­t de despeses sempre inajornabl­es, és avui la gran incògnita. Primer, perquè els compromiso­s són comprensib­lement més traslladab­les cap a exercicis pressupost­aris futurs; i segon, perquè els gestors ja tenen aquesta pràctica de fer arrossegam­ents diversos.

Quan les segones pròrrogues poden acabar amb tandes de penals, és senyal que no funciona alguna cosa en la nostra llei pressupost­ària, ja que és ben sabut que portar el partit d’aquesta manera provoca injustície­s. El reglament pressupost­ari necessita canviar per fer possibles solucions que no condueixin a una gestió financera tan matussera dels recursos públics.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain