La Vanguardia (Català)

Els inversors Michael Levit i Eyeo es queden un 33% del capital de Softonic

Els nous accioniste­s paguen 30 milions al fundador, Tomás Diago, i a altres socis

- Barcelona

L’inversor dels Estats Units Michael Levit, fundador i conseller delegat de la firma tecnològic­a Adtech, i la multinacio­nal alemanya Eyeo, especialit­zada en software per a la millora de l’experiènci­a en línia de les empreses, han comprat conjuntame­nt un 33% del capital de Softonic. Fonts financeres asseguren que l’operació s’ha tancat per uns 30 milions d’euros. L’empresa confirma la incorporac­ió dels nous accioniste­s, però no fa comentaris sobre l’import de la transacció.

Fundada per Tomás Diago el 1997 a Barcelona i al si del Grup Intercom, Softonic va ser al seu dia un dels exemples més clars d’èxit del llavors nou i prometedor entorn digital. En les albors d’internet, la companyia va tenir molt èxit com a portal de descàrregu­es de software a Espanya i a Llatinoamè­rica, on va repicar el model de Downoload.com, el líder mundial del sector.

El catàleg de Softonic es va arribar a traduir a quinze idiomes i l’empresa, després d’un creixement vertiginós –va facturar 51 milions el 2012–, els accioniste­s van veure el cel obert el 2013, quan Softonic va ser valorada en 275 milions i el fons suís Partners Group va pagar 82 milions per un 31% del capital. Va ser una de les primeres grans vendes del sector digital a Barcelona. En aquell moment, el present i el futur semblaven esplendoro­sos, però la realitat va mostrar que els qui van vendre llavors van encertar, perquè l’empresa es va enfonsar molt poc després.

Una greu crisi de reputació i un canvi d’algoritmes de Google van fer caure en picat els ingressos de Softonic, que va entrar en pèrdues, va acomiadar més de la meitat dels seus gairebé 400 treballado­rs en plantilla i va aparcar el seu pla de començar a cotitzar al Nasdaq quan estava molt avançat. Calia reaccionar per sobreviure.

El 2015 es van posar els fonaments del canvi, que va arribar després d’un difícil ajust de plantilla i del nomenament de Scott Arpajian, exvicepres­ident de Disney Interactiv­e i cofundador de Download.com, com a conseller delegat. Els resultats positius van trigar a arribar, però per fi van aparèixer el 2017.

Ara, amb 110 empleats i l’entitat ja estabilitz­ada –l’any passat va situar els ingressos en els 18 milions i va aconseguir un benefici brut d’explotació (ebitda) de gairebé 6 milions–, Softonic torna

La firma, que va arribar a facturar 51 milions el 2012, encara té uns 100 milions d’usuaris mensuals

a ser una empresa amb una estratègia clara i un futur pel qual lluitar. A més dels nous accioniste­s, al capital de l’empresa hi ha Partners Group i un grup de directius de la companyia i inversors particular­s, cada un d’ells amb un terç del capital.

L’objectiu és reinventar-se i treure partit de l’enorme trànsit del web per convertir-se en un canal de distribuci­ó que puguin aprofitar altres companyies. Això permetria diversific­ar ingressos –ara, gairebé exclusivam­ent per publicitat– i deixar de ser una empresa monoproduc­te.

 ?? LV ?? Scott Arpajian, conseller delegat de Softonic
LV Scott Arpajian, conseller delegat de Softonic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain