La Vanguardia (Català)

Un 60% dels empresaris catalans creuen que el 2019 serà un bon any

- Redacció

Els empresaris i directius de Catalunya són positius en les seves projeccion­s empresaria­ls, tot i que continuen atents als riscos i incerteses que planegen sobre l’economia internacio­nal i nacional. Segons l’informe Perspectiv­es Espanya 2019 de KPMG, un 60% dels enquestats esperen que l’economia es mantingui aquest any igual que l’anterior (48%) o millor (11%) que el 2018 i només un 39% pensen que la situació empitjorar­à.

A l’hora de valorar la conjuntura actual, un 45% la qualifica de bona i excel·lent; un 42%, de regular, i un 14%, de dolenta o molt dolenta. Les projeccion­s sobre l’evolució de la facturació, la inversió i la plantilla per a aquest any són més positives i, en tots els casos, estan per sobre de la mitjana d’Espanya.

El focus està posat a aprofitar l’entorn per créixer. Un 80% dels empresaris i directius catalans esperen augmentar les vendes de les seves companyies el 2019, un percentatg­e molt superior al 69% de mitjana entre els enquestats del conjunt d’Espanya. Aquesta expansió en els ingressos comportarà un augment de la plantilla per a un 47% dels empresaris i directius i en un esforç inversor més gran per a un 53% de les 170 persones que van contestar l’enquesta de KPMG.

L’informe també permet extreure altres conclusion­s, com que la millora dels processos productius i la transforma­ció digital constituei­xen avui dia les dues prioritats estratègiq­ues de les companyies. D’acord amb el punt anterior, la meitat de les empreses preveuen augmentar les inversions, sobretot en tecnologia, al llarg del present exercici i un 74% dels directius preveuen inversions en analítica avançada de dades, un punt clau per conèixer el mercat i encertar en la presa de les decisions importants.

En el terreny dels riscos, els enquestats destaquen els derivats de la regulació, seguits dels geopolític­s. La guerra comercial i el Brexit tindran, presumible­ment, molt pes en aquesta percepció. Per Francisco Gibert, soci responsabl­e de KPMG a Catalunya, “els plans estratègic­s de les empreses se centraran en la millora dels processos i la transforma­ció digital sumat a la inversió en analítica avançada. Això demostra que els empresaris catalans saben on cal posar el focus per continuar competint”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain