La Vanguardia (Català)

“Ningú no sap més de tu que el teu cos: aprèn a escoltar-lo”

Deb Dana, pionera de la teoria polivagal; coordina el Centre Kinsey de la Universita­t d’Indiana

- LLUÍS AMIGUET

Tinc 65 anys: cada cop més feliços, perquè sé més, ajudo més i em sento més útil i estimada. Soc americana: intento pensar en positiu. Casada, tres fills, el meu marit va tenir un ictus i avui també viu a través meu. Col·laboro a Barcelona amb l’Institut Quatre Cicles i publico ‘La teoría polivagal en terapia’

En quin estat em veu ara? Connectem. El seu neurosiste­ma i el meu conversen a través de les nostres neurocepci­ons del que passa als nostres cossos.

Connectem sense paraules?

Som producte d’una evolució de milions d’anys, des de la cèl·lula fins a ser vertebrats, mamífers, primats... I avui els nostres sistemes nerviosos connecten sense parlar i parlant.

Què es diuen?

Ara estan interactua­nt, també amb els nostres sistemes de premamífer­s. Creiem que decidim la nostra biografia, però són els nostres sistemes nerviosos els que li expliquen al cervell la història del que ens va passant.

I aquesta història és la realitat?

És la que determina el nostre estat d’ànim i, a més, la podem canviar si observem com el nostre cos ens porta per la vida. La teoria polivagal investiga com. I li confessaré que, ara mateix, vostè m’intimida.

No era la meva intenció, però per què?

Vull caure-li bé per agradar als seus lectors i estic ansiosa per expressar-me amb claredat.

Doncs la noto molt tranquil·la.

Conec el mapa de les meves reaccions i sé com passo d’un estat a l’altre condiciona­da per experiènci­es anteriors i les he reprograma­t per intentar dominar-les sense que em dominin.

Quines experiènci­es i reaccions ha tingut?

Vaig tenir una infantesa difícil i solitària. Els meus pares em van ignorar, per això ja de gran no he estat una lluitadora, ni he fugit. Davant els desafiamen­ts em col·lapsava i em deprimia. Volia morir-me i ser invisible. El primer va ser trobar seguretat, després conèixer-me i després reprograma­r-me.

Com podem reprograma­r-nos?

L’investigad­or de la teoria polivagal, el doctor Stephen Porges, ha descrit com responem al que ens passa a cada moment a través de tres circuits neuronals.

Com funcionen?

Compartim amb els éssers vius el nostre sistema nerviós primigeni, el dorsal-vagal; i amb els invertebra­ts, el simpàtic, de fugida o lluita (fight or fly); i només amb els mamífers, un tercer, el ventral-vagal, d’interacció positiva. Passem de l’un a l’altre cadascú seguint un patró personal condiciona­t per les nostres experiènci­es prèvies: de vegades, traumàtiqu­es.

Quin utilitzem vostè i jo ara?

Estem en el tercer estat, el ventral-vagal, que és de seguretat i interacció positiva, però si vostè m’agredís i m’intimidés, passaria al segon, el simpàtic, de fugida o lluita, que és el que compartim amb els invertebra­ts, perquè, recordiho: nosaltres també ho vam ser.

I si és vostè la que em clava una pallissa?

Retrocedir­ia vostè fins al dorsal-ventral i en utilitzar aquest sistema, davant una greu agressió o perill, la resposta és la depressió i la immobilita­t: és possible que, paralitzat pel terror, acabés per fer-se el mort.

Com un escarabat?

Sí, es quedaria vostè col·lapsat, immòbil, intentant passar desaperceb­ut per sobreviure.

Diu al seu llibre que em cagaria a sobre.

És una altra reacció en aquest estadi: fer-se el mort i defecar. Un intent que el seu depredador es trobés de sobte davant una presa amb olor de podrit, excrements: segurament la menysprear­ia i vostè evitaria ser devorat. Som humans, però el terror pot fer-nos actuar com invertebra­ts.

I diem allò d’“et cagaràs de por!”.

El pànic de l’agressió física o psíquica desencaden­a en nosaltres reaccions regressive­s com aquestes del sistema primari. Però no tots reaccionem igual davant el mateix estímul. Cadascú segueix el seu propi patró de reaccions.

Per què desenvolup­em aquests patrons?

Potser no són el millor, però reaccionar així és on ens ha portat l’evolució. La bona notícia és que podem reprograma­r-nos. Com que en la meva infantesa em van ignorar, el meu patró era passar de l’estat positiu al depressiu sense lluitar ni fugir. Vaig haver de reprograma­r-me amb teràpia polivagal, que actua sobre les neurocepci­ons del sistema del nervi vague.

Li va costar molt de no reincidir?

El 80% del sistema vagal flueix del cos al cervell i només el 20% a la inversa. De manera que, si un aprèn a desxifrar els seus senyals, accedeix a una gran quantitat d’informació sobre si mateix. I jo la vaig utilitzar per millorar-me.

Vostè també millora els altres?

La teoria polivagal, ara com ara, no és un model general de teràpia, només es tracta d’una aproximaci­ó des de la investigac­ió bioevoluti­va al funcioname­nt del nostre neurosiste­ma vagal.

Hi ha individus agressius o passius que es comuniquen malament amb els altres, perquè van patir experiènci­es traumàtiqu­es que els fan seguir patrons amb respostes regressive­s, però no és maldat deliberada: han patit un trauma.

Com se’ls pot ajudar?

Ajudant-los a descobrir el mapa de les seves reaccions i el trajecte amb què passen d’un estat a l’altre. Per exemple, esbrinar què els fa sentir segurs i què els deprimeix o tensa.

El nostre mapa es descobreix parlant?

I amb l’observació adequada: quan perds el control?, per què?, quan el vas perdre per primera vegada?, què et tranquil·litza? El primer que has de fer és recuperar la tranquil·litat i la seguretat per abandonar l’estat depressiu. Després, a poc a poc, adquirir l’autoconeix­ement per recuperar la seguretat.

Com es modifiquen aquests patrons de pas d’un sistema a un altre que fan patir?

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ
 ?? VÍCTOR-M. AMELA
IMA SANCHÍS
LLUÍS AMIGUET ??
VÍCTOR-M. AMELA IMA SANCHÍS LLUÍS AMIGUET

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain