La Vanguardia (Català)

Nazarbàiev no se’n va

Disputa al Kazakhstan entre la família de l’autòcrata i la vella guàrdia

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

Des de les últimes eleccions presidenci­als, les del 2015, al Kazakhstan s’intenta endevinar el nom del successor o successora de Nursultan Nazarbàiev, l’autòcrata que ha controlat el poder des dels temps de l’URSS. Aquestes càbales cobren sentit ara, després que presentés dimarts la dimissió i que ahir prengués possessió com a cap d’Estat Kassim-Zhomart Tokàiev, que presidia el Senat i que serà al capdavant del país com a interí fins a les eleccions del 2020.

Tokàiev, de 65 anys, era el favorit, però el nomenament també ahir de la filla gran de Nazarbàiev com a presidenta de la Cambra Alta afegeix intriga al que sembla que serà un llarg traspàs del poder en aquest país, el més extens d’Àsia Central, ric en gas i petroli.

Que aquella transició sigui un procés llarg també ofereix Nazarbàiev, de 78 anys, la possibilit­at de dirigir-la al seu gust. De fet, el longeu president s’ha reservat càrrecs clau en la política del seu país: serà el president del Consell de Seguretat, que després de ser reformat té atribucion­s executives; membre del Consell Constituci­onal, i cap del partit oficialist­a Nur Otan.

En el seu discurs de presa de possessió, Tokàiev va prometre continuar les polítiques del veterà Nazarbàiev. Formalment va ser Tokàiev qui dues hores després va proposar que Dariga Nazarbàiev­a presideixi el Senat. Els senadors la van elegir per unanimitat. Nazarbàiev sempre ha dit que no es faria succeir per cap de les seves tres filles. Tot i això, Nazarbàiev­a, de 55 anys, està ara en la línia de la successió a la presidènci­a, segons estableix la Constituci­ó kazakh.

La revista The Diplomat , el 2016, i el diari rus Nezavíssim­aia Gazeta, el 2018, apuntaven Tokàiev com la persona amb més possibilit­ats de succeir Nazarbàiev.

El president interí Tokàiev promet continuism­e en la presa de possessió

La primera creia molt improbable que aquesta filla heretés el poder. Per davant, hi veia l’exprimer ministre Karim Masímov o l’exministre de Defensa Imangalí Tasmagambé­tov, avui ambaixador a Rússia. El portal kazakh Camonitor.kz afegia ahir a aquesta llista el nom de Timur Kulibàiev, casat amb la segona filla de Nazarbàiev, Dinara.

El politòleg Talgat Ismagambét­ov opina que si guanya la via azerbaidja­nesa i es traspassa el poder als familiars, caldria mirar Dariga Nazarbàiev­a. Però, argumenta, “el seu comportame­nt polític i, sobretot, del seu exmarit Rajat Alíev no donen les condicions clau: confiança personal i respecte de les masses”. Rajat Alíev es va enfrontar a Nazarbàiev i el 2007 va ser acusat de segrest i assassinat. Després d’anys fugint, va ser detingut a Àustria. Es va suïcidar en una presó d’aquest país el 2015. L’expert Ismagambét­ov assenyala com a molt probable que la presidènci­a se la quedi el mateix Tokàiev, Masimov o el president de Cambra Baixa, Nurlan Nigmatulin.

 ?? CHRIS JACKSON / AFP ?? Dariga Nazarbàiev­a és ara presidenta del Senat
CHRIS JACKSON / AFP Dariga Nazarbàiev­a és ara presidenta del Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain