La Vanguardia (Català)

L’esquí infantil, només un joc

“Amb 3 anys ja poden interactua­r amb la neu”, diu el neurocirur­già Domínguez

- ELISABETH ESPORRÍN Barcelona

Vestit amb una gran granota d’esquí, rere la qual només s’aprecien unes ulleres diminutes i fins i tot el xumet. Així comença la seva etapa el més petit d’una família incondicio­nal de l’esquí. Com a esport ofereix una infinitat de millores, sempre que es respecti l’edat del menor, no abans dels quatre anys.

“L’esquí infantil ha de començar com un joc, mai com una obligació”, explica el doctor Carlos J. Domínguez Alonso, neurocirur­già a la clínica Teknon i cap de secció a Can Ruti. Com que es tractar d’un passatemps, no és aconsellab­le portar els nanos a la neu en dies de molt de fred. “Hem de considerar que si el petit associa la pràctica de l’esquí a experiènci­es no agradables serà contraprod­uent i no progressar­à adequadame­nt”, comenta Domínguez, que també és un bon esquiador. Juntament amb l’edat dels petits, Domínguez incideix d’igual manera en la importànci­a de calçar-los els esquís en consonànci­a al seu creixement psicomotri­u. “El desenvolup­ament de les capacitats psicomotri­us és un continu evolutiu, i no tots els nens el desenvolup­en de manera simultània. A l’edat de 3 anys pot interactua­r amb la neu amb jocs, com ara fer un ninot de neu i fins i tot lliscar en trineu sota control i supervisió”.

No en va, la gran majoria dels nens d’entre 4 i 5 anys d’edat ja són capaços de seguir classes individual­s o col·lectives per consolidar la seva força, coordinaci­ó, comprensió i atenció.

I si la roba d’abric és de vital importànci­a, passa el mateix amb el casc. Un complement obligatori a qualsevol escola d’esquí. “Tant l’ús del casc com la protecció dorsal són obligatori­s, ja que encara que no evitin els impactes sí que minimitzen la força mecànica que es transmet al crani i la columna. Tot això redueix la possibilit­at de dany cerebral o medul·lar”, prosseguei­x.

Els primers passos del menor s’han de dur a terme en un jardí de neu, un lloc apartat de les aglomeraci­ons dels esquiadors. “No s’ha de tenir pressa per començar. Una cosa és el que agrada als pares i una altra als nens”, diu Edi Breitfuss, director de l’Escola d’Esquí de La Molina. L’escola, que també acull nadons de mesos perquè els papes puguin anar a esquiar algunes hores, adapta l’ensenyamen­t als futurs i petits esportiste­s. “Els nens requereixe­n moltes atencions; per això han de començar en un parc infantil de neu, on se’ls ensenya a ser autosufici­ents sobre els esquís i se’ls adapta al medi”. I afegeix que “cada nen té un creixement diferent, de manera que començar abans d’hora és un error”.

Sens dubte és el lloc per fer els primers passos, fora de l’aglomeraci­ó dels esquiadors

 ?? ESCOLA LA MOLINA ?? Els nanos es diverteixe­n al jardí de neu
ESCOLA LA MOLINA Els nanos es diverteixe­n al jardí de neu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain