La Vanguardia (Català)

Fridman rep el suport de la junta i s’imposa al consell de Dia

La CNMV encara no ha aprovat l’oferta de 0,67 euros per acció

- Madrid

Era el dia D, de Dia. La junta d’accioniste­s més important de la seva història. Però l’afluència al Palau de Linares, davant la Cibeles madrilenya, lloc de l’esdevenime­nt, va estar ahir molt lluny del que suggeria la importànci­a de la cita.

Amb prou feines hi van acudir 2.358 accioniste­s el 54,30% del capital. Una falta de quòrum que es va convertir en la carta guanyadora de LetterOne, el braç inversor de Mikhaïl Fridman accioniste­s de referència de Dia, amb el 29% del capital. L’opció guanyadora necessitav­a sumar la meitat més un dels assistents. Així que des del primer moment es va veure que la seva ampliació de capital de 500 milions, prèvia a una opa i un pla de rescat de la companyia a cinc anys, tenia moltes possibilit­ats d’imposarse sobre la proposta del consell.

Així va ser. De res no van servir les nombroses crítiques que LetterOne va rebre dels accioniste­s minoritari­s presents a la sala. Es van arribar a escoltar veritables exabruptes contra la seva estratègia de tombar el valor d’acció, acompanyat­s de fortes crítiques també a la CNMV, el regulador dels mercats, per no haver prohibit les posicions curtes (ben plantades a la caiguda del valor de l’acció).

Al final, Fridman ni tan sols va necessitar l’ajuda dels fons d’inversió que li havien mostrat suport per guanyar el primer assalt de la seva estratègia per aconseguir el poder a Dia, a canvi d’un preu gairebé irrisori. La seva opa pagarà 0,67 euros per acció, la qual cosa implica valorar la companyia en poc més de 414 milions, quan els analistes parlen de valors que van des dels 2.000 als 4.000 milions o més.

“Treballare­m intensamen­t per aconseguir l’autoritzac­ió per part de la CNMV com més aviat millor, perquè els accioniste­s puguin beneficiar-se de la nostra oferta”, ha dit Stephan DuCharme, soci director de L1 Retail en un comunicat remès als mitjans tot just acabar la junta.

La decisió d’ahir, lluny d’aclarir la situació financera de Dia, la fa més turbulenta si pot ser.

Com diu DuCharme, l’opa encara està pendent d’aprovació per part de la CNMV. Després necessitar­à convèncer, almenys, el 35,5% del capital que encara no és a les seves mans perquè l’opa triomfi. Un procés que no és fàcil que estigui culminat abans d’una data crucial: dos mesos des d’avui. La matriu de Dia té uns fons negatius de 98 milions d’euros que, si no es compensen abans del 20 de maig, l’obliguen a demanar concurs de creditors.

Dia té dos mesos per aconseguir, almenys, 100 milions i evitar la fallida

Cobrir aquesta necessitat de capital és la principal urgència de la companyia i el primer problema que han de solucionar, ara ja de manera conjunta, l’actual consell d’administra­ció i LetterOne. “L1 Retail continuarà col·laborant amb el consell d’administra­ció per garantir l’èxit de l’opa i la viabilitat a llarg termini de la companyia”, ha assegurat LetterOne tot just acabar la junta d’accioniste­s.

El consell d’administra­ció, que també es va reunir al final d’esdevenime­nt, va mostrar la seva predisposi­ció a treballar conjuntame­nt “per a, amb la màxima celeritat possible en vista dels exigents terminis a què s’enfronta, compliment­ar aquells dels requisits que competeixi­n o estiguin sota el control de la Societat”, ha assegurat.

I és que el gran repte a què s’enfronta ara LetterOne és la negociació amb els bancs creditors, que dimarts

Fridman necessita que el 35,5% del capital que no té de Dia acudeixi a la seva opa

passat s’havien decantat pel pla del consell, acordant un refinançam­ent del deute fins al 2023 sota unes exigents condicions.

Amb aquell acord volatilitz­at per la decisió dels accioniste­s, Dia ha de fer front a venciments del voltant de 900 milions d’euros el proper mes de maig. Fins ara, LetterOne ha mantingut que no injectarà més diners a la companyia fins que no en tingui el control i que no té intenció de minorar l’actual deute sinó de negociar l’extensió dels seus venciments fins almenys el 2024, i mentrestan­t posar en marxa el seu pla de rescat.

La decisió d’ahir també afecta de ple a l’ERO que Dia havia plantejat i que afecta, en aquest moment, 1.500 treballado­rs. Representa­nts de CC.OO. concentrat­s ahir davant el Palau de Linares en van demanar la suspensió. Avui es reuneixen sindicats i empresa per dilucidar aquesta qüestió.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El conseller delegat de Dia, Borja de la Cierva (centre), durant la junta
EMILIA GUTIÉRREZ El conseller delegat de Dia, Borja de la Cierva (centre), durant la junta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain