La Vanguardia (Català)

L’OTAN celebra els 70 anys més dividida que mai

El front comú respecte a Rússia salva la cita de l’Aliança a Washington

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

Només el desafiamen­t de Rússia manté una mínima cohesió a l’OTAN, que ahir va celebrar a Washington el 70è aniversari més dividida que mai. El president dels Estats Units, Donald Trump, va reiterar les crítiques als països aliats, en particular a Alemanya, pel que considera poc compromís econòmic.

Podran passar-se l’estona discutint sobre els seus costos o el seu futur però a l’Aliança Atlàntica sempre li quedarà Moscou. És el que va unir l’Organitzac­ió del Tractat de l’Atlàntic Nord fa 70 anys i el que ahir va salvar el seu desmanegat aniversari a Washington, una reunió de ministres d’Exteriors en la qual l’Aliança va intentar passar de puntetes sobre les seves diferèncie­s i es va centrar a ressaltar la unitat davant les “agressives accions” de Rússia i identifica­r noves àrees on pot ser útil cooperar, com la Xina, un tema que també s’anuncia tempestuós.

Després del fracàs de la campanya diplomàtic­a dels Estats Units a Europa perquè els seus governs no contractin amb Huawei el desplegame­nt de la tecnologia 5G, Washington està disposat a portar aquesta disputa a l’OTAN i ahir va amenaçar de deixar de compartir informació dels seus serveis d’intel·ligència amb països que hagin confiat en la companyia xinesa, que no va citar. “Sens dubte, hi ha un risc que no siguem capaços de compartir informació” amb països que treballin amb empreses tan “lligades als seus governs”. “Cada país sobirà prendrà les seves decisions i els EUA, les seves”, va advertir al final de la trobada.

Mike Pompeo va reivindica­r els èxits passats de l’Aliança però va avisar que, perquè sigui rellevant en el futur, ha de transforma­r-se i fer front a “noves amenaces emergents”, des de l’amenaça tecnològic­a xinesa a la cibersegur­etat o “la gran competènci­a entre poders com Rússia, la Xina o l’Iran”, va reper calcar Pompeo. “Vladímir Putin té obscurs somnis imperialis­tes, és evident per la seva invasió de Geòrgia i Ucraïna, la seva intervenci­ó a Síria i ara a Veneçuela. Vol trencar la nostra aliança”, va concloure.

El final del tractat INF de control de míssils nuclears de rang intermedi firmat el 1987 pels EUA i Rússia torna a situar Europa com a espectador­a i potencial terreny de joc de la rivalitat entre les potències. L’acord expira a l’agost i els aliats continuen animant les dues parts a negociar però, alhora, es preparen a l’inevitable. “No imitarem el que Rússia està fent, (...) no tenim intenció de desplegar míssils a Europa”, va afirmar categòric el secretari general de l’aliança, Jens Stoltenber­g, però, “alhora, mantindrem una defensa creïble”.

Tot i que els aliats europeus no eren partidaris que els Estats Units trenquessi­n el tractat, com va fer l’Administra­ció Trump al febrer acusant Moscou de violar-lo amb el desenvolup­ament del polèmic coet Novator 9M729, l’OTAN s’ha adherit sense fissures al seu diagnòstic que Moscou l’estava violant en el marc d’una “conducta desestabil­itzadora” que consideren més àmplia.

Després de l’annexió de Crimea, el mar Negre s’ha convertit en el darrer punt de fricció entre l’OTAN i Rússia amb la captura de tres vaixells i 24 mariners ucraïnesos el novembre per part de Rússia quan es dirigien al mar d’Azov. L’Aliança en va reclamar ahir l’alliberame­nt i va acordar reforçar les seves capacitats a la zona, en suport a Ucraïna i Geòrgia amb nous exercicis militars conjunts, ajuda a la formació de les forces marítimes i guardacost­es, així com més vigilància aèria, visites a ports i més intercanvi d’informació sobre l’activitat al mar Negre, on ja pa

BATALLA TECNOLÒGIC­A PEL 5G Els EUA amenacen de deixar de compartir informació amb països que firmin amb Huawei

STOLTENBER­G, CATEGÒRIC “No imitarem Rússia; no tenim intenció de desplegar míssils a Europa”

trullen grups navals de l’OTAN.

Va ser en el context de la discussió sobre Rússia quan Pompeo va posar damunt la taula la crisi de Veneçuela. “La posició americana ja la va deixar clara Donald Trump (“Rússia se n’ha d’anar”). El seu col·lega espanyol es va mostrar disgustat perquè els EUA haguessin tret el tema en aquest fòrum: “L’OTAN no és a Veneçuela i aquest no és un xat sobre els problemes de món”, va criticar el ministre d’Exteriors, Josep Borrell en declaracio­ns a la premsa. Pompeo va insistir: “Fem tot el que podem contra les amenaces russes [al món]. I els EUA tenen les seves respostes preparades”, va afegir.

“Està sent una reunió molt avorrida, tots han dit el mateix”, comentaven complagude­s fonts diplomàtiq­ues aliades a mig matí. Quedaven encara els debats més difícils, començant per la promesa que els aliats europeus van fer el 2014 en temps de l’Administra­ció Obama d’augmentar fins al 2% del PIB la despesa en defensa en el termini de deu anys.

La pressió de Trump ha accelerat les inversions però no a prou ritme per a la Casa Blanca, que ha singularit­zat Alemanya en els seus atacs després que el Govern admetés que no complirà el compromís intermedi que s’havia marcat. Pompeo no va amagar la seva impaciènci­a pel recurrent argument dels governs europeus per no augmentar massa la despesa militar, el rebuig de l’opinió pública. “És necessari defensar davant la ciutadania per què és important”, va reclamar el secretari d’Estat.

Stoltenber­g va intercedir:

PROMESA INCOMPLERT­A Els EUA critiquen Alemanya pel retard en l’augment de la despesa en defensa

LA MISSIÓ MÉS LLARGA

Borrell demana “una retirada ordenada” de l’Afganistan perquè l’esforç no sigui inútil

“No vam fer aquella promesa per complaure els EUA. La vam fer perquè vivim en un món més impredicti­ble i incert”, va recordar en defensa de Washington, mentre insistia a tenir en compte no només el percentatg­e del PIB que es dedica a la defensa sinó la participac­ió de cada país en operacions internacio­nals, com argumenten països com Alemanya o Espanya. El futur de la missió a l’Afganistan i les negociacio­ns de pau també figuraven a l’agenda. Borrell no va amagar el seu descontent­ament amb les últimes decisions de la Casa Blanca. “Espanya desitja una retirada ordenada que faci que tot l’esforç que s’ha fet i que totes les vides que hem perdut no siguin inútils”, va reclamar després que Trump decidís, sense consultar els aliats, retirar part de les seves tropes al país.

 ?? PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP ?? Imatge de la reunió de ministres d’Exteriors de l’OTAN celebrada ahir a Washington
PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP Imatge de la reunió de ministres d’Exteriors de l’OTAN celebrada ahir a Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain