La Vanguardia (Català)

La detenció d’un home que va ajudar a morir la seva dona reobre la polèmica de l’eutanàsia

María José Carrasco, malalta d’esclerosi múltiple en fase terminal, i el seu marit van prendre la decisió després de la paralitzac­ió de la llei

- ALBERT MOLINS RENTER

La Policia va detenir dimecres a Madrid Ángel Hernández, acusat d’haver proporcion­at a la seva dona, María José Carrasco, malalta d’esclerosi múltiple en fase terminal, una substància per ajudarla a morir, a petició seva. Feia anys que la dona ho demanava, i la parella, que va ser alliberada ahir després de declarar, va prendre la decisió veient la paralitzac­ió de la llei d’Eutanàsia.

La Policia Nacional va detenir abans-d’ahir, a Madrid, Ángel Hernández (70) per haver subministr­at una substància a la seva dona, María José Carrasco (62), per ajudar-la a morir. La dona estava en la fase terminal de l’esclerosi múltiple que tenia des del 1989, i feia temps que sol·licitava poder exercir el dret a l’eutanàsia.

En una carta difosa ahir i datada el 10 de març, Ángel Hernández assegura que la seva dona volia posar fi a la seva vida i que, davant la incapacita­t de fer-ho ella sola, no va tenir “més remei” que ajudar-la a complir el seu desig.

A la carta l’home explica que la dona tenia brots repetits, amb una freqüència d’una o dues vegades a l’any, marxa inestable, així com incontinèn­cia

vesical i de vegades rectal, i que necessitav­a l’ajuda de terceres persones per fer les activitats quotidiane­s, com rentar-se, alimentar-se o vestir-se.

“Aquesta història s’acabarà quan la María José, en el seu dret de posar fi a la seva mala vida i en ús de la seva llibertat, decideixi tirar endavant el seu suïcidi. És evident que per complir el seu desig necessita que se l’ajudi, per la seva incapacita­t de portar-lo a terme ella mateixa, i, com que és una constant en ella demanar aquest auxili, no es tindrà més remei que proporcion­ar-li aquesta ajuda perquè el seu desig es compleixi”, escrivia l’home.

Era un desig que María José Carrasco ja va expressar quan es va intentar suïcidar fa 20 anys. Aleshores Ángel Hernández la va reanimar perquè “en aquella època encara pensava que podia gaudir una mica de la vida”, segons explicava ell mateix en un vídeo per a El

País l’octubre del 2018. La María José no va voler mai “rebre cures pal·liatives ni sedació”, explicava el seu home al mateix vídeo, “però ja no es pot esperar, i vol l’eutanàsia”. “Vull el final. Com més aviat millor. No em vull adormir, em vull morir”, deia ella en aquella mateixa filmació.

Si la decisió final es va dilatar va ser perquè la María José “tenia por del que li pugui passar a ell”, assegurava. I el seu home afegia: “És una decisió molt difícil, però, si ella es troba en unes condicions irreversib­les, en què cada vegada empitjora més, dependrà que jo la convenci que a mi no em preocupa dur-ho a terme”.

Cal recordar que el Codi Penal regula, a l’article 143, la inducció al suïcidi o la cooperació amb el suïcidi d’altres persones, amb un rang de penes que va dels dos als deu anys de presó, malgrat que es preveu una rebaixa si hi ha petició expressa de la víctima i si la víctima pateix una malaltia greu.

María José Carrasco, secretària judicial de professió, era aficionada a la pintura i una gran amant de la música clàssica que tocava el piano i pintava fins que la malaltia, que la va sumir en una incapacita­t d’un 82%, l’hi va impedir.

Els últims anys amb prou feines menjava, i havia perdut molt pes i gran part de la visió. En aquestes condicions, Ángel Hernández assegurava que la seva dona patia perquè tenia “moltes dificultat­s, però jo la mantinc fins que ella ho decideixi”.

“Com que som ateus, sabem que l’única vida és aquesta. No n’hi ha cap altra”, assegurava Hernández.

Finalment, la decisió la van prendre tots dos dimarts passat. En un altre vídeo, gravat en dues parts entre aquell mateix dia i dimecres –i difós per Telecinco–, es veu com Ángel Hernández pregunta a María José Carrasco, insistentm­ent i diverses vegades, si realment vol deixar de viure: “Perquè ho preparo i ho fem demà”. La dona respon afirmativa­ment en tot moment. El seu home afegeix: “M’ho has demanat moltes vegades, més de les necessàrie­s, però confiava que s’aprovés allò de l’eutanàsia. De tota manera, vist com està...”, amb referència a la llei de mort digna que es tramita al Congrés.

En l’escena següent, Ángel Hernández assegura: “Ha arribat el moment” i “Jo et deixaré les meves mans”. A continuaci­ó, dona una mica d’aigua a la seva dona per assegurar-se que pot empassar, i finalment li acosta un got en què suposadame­nt hi ha la substància que li causa la mort. “No és gaire, però pot ser que tingui mal gust”, li adverteix. “Dona’m la mà, que vull notar l’absència definitiva del teu patiment”, i després d’aquestes paraules s’acaba el vídeo.

Poc abans de les tres de la tarda de dimecres els sanitaris del Summa van anar a casa del matrimoni, al districte madrileny de MoncloaAra­vaca, i van confirmar la mort de la María José. A més a més, van alertar la Policia que l’home li havia subministr­at una substància per provocar-li la mort. Encara que va ser detingut, ahir va sortir en llibertat sense mesures cautelars després de prestar declaració davant el jutge.

A la carta del 10 de març Ángel Hernández defensa que l’eutanàsia sigui considerad­a “un dret de lliure elecció de tota persona” amb una malaltia irreversib­le que li provoqui una existència de dependènci­a i patiment que no vol.

Vol deixar clar que la seva dona rebia cures pal·liatives i “de bona qualitat”, una assistènci­a que reclama per a tothom que la necessita o la sol·licita, però insisteix que “també hi ha d’haver el dret al suïcidi assistit quan una persona com la María José ho demani”.

“Les cures pal·liatives no són una alternativ­a a l’eutanàsia, totes

María José Carrasco, de 62 anys, patia esclerosi múltiple des del 1989 El matrimoni va filmar dos vídeos per deixar clara la voluntat de la dona de deixar de viure La morta havia rebutjat la sedació. “No vull adormir-me. Vull morir-me”, deia La inducció o la col·laboració en el suïcidi tenen una pena de 2 a 6 anys de presó

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain