La Vanguardia (Català)

Barcelona recupera el debat sobre el futur del Fòrum

Veïns i partits polítics qüestionen la viabilitat del pla per a les tres xemeneies

- RAÚL MONTILLA

La pudor o els actes festius, qüestions pendents

El 8 de maig farà 15 anys del Fòrum Universal de les Cultures. De totes maneres, abans d’aquesta efemèride, Barcelona vol tenir un pla esbossat per acabar de desenvolup­ar aquesta àrea. I es tracta d’un pla que ha de ser una de les prioritats del pròxim mandat, guanyi qui guanyi. Almenys aquesta és la idea que va impregnar la primera sessió de la comissió impulsada pel PDECat per definir els usos d’aquesta zona. Sobre la taula, què s’ha de fer amb Tersa, la incinerado­ra, i el debat sobre la idoneïtat del futur crematori i també la construcci­ó, però al terme de Sant Adrià de Besòs, de 1.700 habitatges en el marc del pla de desenvolup­ament urbà de les tres xemeneies.

“Fa dos anys que reclamem un grup de treball”, va apuntar la regidora del PDECat Francina Vila. “Esperem que la comissió sigui un punt de partida”, va afegir. És un desig que van donar per bo la resta de les formacions. De fet, el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé fins i tot va apuntar que aquesta conjura política pel Fòrum s’hauria de plasmar al ple del 3 de maig, l’últim del mandat i que d’entrada està pensat més com una sessió de tràmit. La idea no va caure en sac foradat.

De fet, el compromís és que el 25 d’abril hi hagi conclusion­s i línies mestres de com s’ha d’abordar el futur de la zona, tenint molt en compte com ha conviure o què s’ha de fer amb l’alta concentrac­ió d’infraestru­ctures existents, però també amb una altra alta concentrac­ió, la d’esdevenime­nts amb horaris extensius i d’alta afluència. Limitar-los? És una possibilit­at.

Barcelona també vol tenir a finals de mes una avaluació del planejamen­t urbanístic i econòmic de l’entorn. El Fòrum és seu de grans empreses, l’espai on la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC) aposta per un dels seus campus centrals, i una àrea estratègic­a per a tot el Besòs.

En aquest sentit, a la sessió d’ahir es va evidenciar que Barcelona no té res a fer si va sola. Per això, a la comissió es va reclamar treballar de manera conjunta amb l’Ajuntament de Sant Adrià, amb la Generalita­t i amb l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona. I és que, sense anar més lluny, una de les qüestions que es van debatre va ser la idoneïtat que es construeix­in més de 1.700 habitatges a la zona on ara hi ha les tres xemeneies, a Sant Adrià, quan –els veïns van fer un esment especial– encara no s’han solucionat els problemes de contaminac­ió que hi ha a la zona, ni la pudor. “Fa molts anys que patim aquesta pudor, i a més a més es deu a productes químics que també són irritants”, va apuntar Marta Rosés, coordinado­ra d’Airenet. “Hi ha empreses alemanyes que han dit que no tornaran al Centre de Convencion­s Internacio­nal de Barcelona fins que no se solucioni la pudor”, va assegurar Enric Navarro, de l’associació de veïns Zonafòrum. “Si s’hi construeix­en més habitatges, les empreses hauran de marxar”, va afegir.

El degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrial­s de Catalunya, Jordi Renom, va presentar un estudi sobre la qualitat ambiental d’aquest entorn, elaborat a instàncies de l’Ajuntament, que no va acabar de convèncer veïns i partits polítics. A parer seu, minimitza el problema. “Ens emprenyen enormement els estudis que relativitz­en les conseqüènc­ies”, va etzibar Francisco Marín, de l’associació de les Tres Xemeneies. “En surto més preocupada que tranquil·la, d’aquesta sessió. Ens hem de plantejar si s’hi han de construir 1.700 pisos i un crematori, allà”, va manifestar la regidora d’ERC, Trini Capdevila. “Hem de trobar espais per generar confiança, s’ha de treballar amb el màxim rigor i la màxima transparèn­cia”, va al·legar la regidora del PSC Montserrat Ballarín.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, també va defensar el treball conjunt entre les administra­cions, malgrat que va aprofitar l’ocasió per traslladar la responsabi­litat de la pudor a la Generalita­t per unes obres que havia d’haver emprès l’Agència Catalana de l’Aigua valorades en dos milions d’euros i que havien d’haver començat al març.

15 de la inauguraci­ó del Fòrum La comissió acorda que sigui una de les prioritats del futur govern municipal

L’Ajuntament debat com s’ha de sanejar l’espai i què s’ha de fer amb els actes festius

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Buit. Els grups municipals es conjuren per al desenvolup­ament d’una àrea que pot ser central
ANA JIMÉNEZ Buit. Els grups municipals es conjuren per al desenvolup­ament d’una àrea que pot ser central

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain