La Vanguardia (Català)

Al mal temps, bona cara.

El president no reconeix la legitimita­t de la majoria que li reclama un avançament

- MAITE GUTIÉRREZ ÀLEX TORT Barcelona

El president de la Generalita­t, Quim Torra, ha encaixat un cop polític dur aquesta setmana. El Parlament de Catalunya ha censurat la seva acció de Govern i li exigeix que se sotmeti a una qüestió de confiança o bé convoqui eleccions atesa la seva manifesta “inoperànci­a” i “falta de respecte” als acords presos per la Cambra.

Aquesta targeta vermella al president sorgeix d’una moció impulsada pel PSC que la majoria del ple va aprovar ahir amb un resultat ajustat: 62 vots a favor (socialiste­s, Cs, Catalunya en Comú i PP) i 61 en contra (JxCat i ERC). La CUP va decidir no participar en la votació perquè considera que els socialiste­s catalans no estan en condicions de qüestionar el Govern. Ara bé, la diputada anticapita­lista Maria Sirvent no va estalviar crítiques a Torra, a qui va exigir que sigui “responsabl­e i marqui una data d’eleccions a Cablicana talunya”. La CUP va demostrar el que fa temps que adverteix, que ha passat a l’oposició i l’Executiu català no pot esperar el seu suport així com així. Com que no van participar en la votació, els anticapita­listes van donar via lliure a la reprimenda del Parlament i l’oposició es va imposar a l’independen­tisme.

La moció aprovada no té cap efecte vinculant, però suposa una esmena a la totalitat al Govern i a Torra, i dona una imatge de debilitat de l’Executiu català. Tot i així, el president ja ha deixat clar que no hi haurà ni qüestió de confiança ni avançament electoral per molt que la Cambra ho sol·liciti. El president va voler desposseir de legitimita­t l’acord sorgit del Parlament i va assegurar que no reconeix la majoria que l’ha tirat endavant.

“La majoria parlamentà­ria elegida el 21-D rebutja la moció dels socialiste­s. Cs, PSC, Comuns, PP i el vot de qualitat de Llarena sumen forces per demanar que convoqui eleccions. Continuem governant amb tota l’ambició repuintact­a”, va respondre el president de la Generalita­t a través del seu compte de Twitter.

També va reaccionar el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. Ho va fer en la línia del president i va escriure que “el tripartit del 155, més comuns (amb la complicita­t del ‘no vot’ de la CUP)”, pretenen canviar el cap del Gabinet català “per la porta de darrere”. I es va aferrar al mateix argument que Torra: que JxCat i ERC no han pogut comptar amb els cinc “a l’exili” o a la presó.

JxCat va voler restar valor a la censura emesa pel Parlament i va argumentar que si la moció ha tirat endavant és perquè Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull no poden votar a causa de la suspensió dictada pel Tribunal Suprem. Una explicació que va compartir el grup republicà. Tot i això, Oriol Junqueras i Raül Romeva, afectats per la mateixa suspensió, sí que poden exercir el seu dret al vot. I ho va fer notar la portaveu dels socialiste­s catalans, Eva Granados: “Si no voten és perquè no volen, vostès són els únics responsabl­es d’haver perdut la majoria”.

Granados es referia al mecanisme aprovat pel Parlament perquè

UN VOT DE DIFERÈNCIA La moció socialista tira endavant després d’una disputada votació en què no participa la CUP

CONTINUAR GOVERNANT

El cap de l’Executiu català assegura que no hi haurà comicis ni qüestió de confiança

els diputats processats per rebel·lió puguin continuar votant malgrat la suspensió del Suprem. Un mecanisme que Puigdemont ha portat davant el Tribunal Constituci­onal perquè considera que vulnera els seus drets parlamenta­ris i que ha obert l’enèsima fractura amb ERC. Els serveis jurídics de la Cambra han presentat al·legacions aquesta setmana en què neguen aquest extrem.

Tota l’oposició, des de la CUP fins al PP, fa setmanes que qüestionen la “inacció” i la “falta de rumb” del Govern. Li recriminen que no hagi estat capaç d’aprovar els pressupost­os del 2019, que “amb prou feines impulsi lleis” i la seva “pobra obra de Govern”. Aquestes acusacions han crescut durant el ple d’aquesta setmana.

Malgrat que JxCat va provar de convence’ls, els cupaires van deixar clar que són oposició. Però tampoc no van ser benèvols amb el PSC: “Aquells que van fer Soraya Sáenz de Santamaría presidenta de la Generalita­t, protagonis­tes d’un cop d’Estat institucio­nal com va ser el 155, no tenen cap legitimita­t”.

Torra va plantar cara a les crítiques dels grups i els va desafiar a presentar una moció de censura, una operació altament improbable a causa de la divisió de l’hemicicle. Aquesta iniciativa ha de ser constructi­va, per tant algun dels grups parlamenta­ris hauria de presentar un candidat i ser aprovat com a mínim per Cs, el PSC, comuns i el PP. El paper de la CUP seria diferent, doncs, malgrat que demana eleccions: de ben segur hi votaria en contra arribat l’hipotètic cas que es presentés un candidat no independen­tista.

És poc probable que prosperés una moció de censura a causa de la divisió al Parlament

ERC també dona suport a Torra. Ahir, durant la intervenci­ó del diputat de JxCat Josep Costa, part del grup republicà va aplaudir la seva intervenci­ó, en què va subratllar: “Si s’hagués tingut en compte el vot de tots els diputats del Parlament, aquesta moció s’hauria rebutjat”. En consonànci­a, des d’Esquerra assenyalen que l’oposició “guanya als jutjats el que no guanyen a les urnes”.

Però també hi ha veus crítiques a ERC que opinen que la situació seria ben diferent si els diputats del JxCat suspesos pel jutge instructor Pablo Llarena haguessin designat un substitut perquè exerceixi les seves funcions, “com va fer ERC”.

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? El president, al costat d’Aragonès, va minimitzar el càstig del Parlament.
QUIQUE GARCÍA / EFE El president, al costat d’Aragonès, va minimitzar el càstig del Parlament.
 ?? QUIQUE GARCIA / EFE ?? La moció del PSC es va aprovar per 62 vots a favor i 61 en contra
QUIQUE GARCIA / EFE La moció del PSC es va aprovar per 62 vots a favor i 61 en contra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain