La Vanguardia (Català)

Més Il·lustració i menys Romanticis­me

- Màrius Carol DIRECTOR

AQUEST país hauria de tornar a l’esperit de la Il·lustració i abandonar el Romanticis­me. Estem mancats de raó i ens sobra emotivitat. Un il·lustrat com Voltaire advertia als seus conciutada­ns dels perills de la corrupció per a la credibilit­at dels estats, però tres segles després són més els corruptes que els seus lectors al planeta. “Els que creuen que els diners ho fan tot ho acaben fent tot per diners”, va escriure Voltaire, que al final de la seva vida va acabar més ric i menys escrupolós.

Dimecres passat, el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, va comparèixe­r davant el Parlament, de qui depèn, per commemorar que es compleixen deu anys de la creació del seu departamen­t. L’hemicicle era mig buit, la qual cosa va impedir que una bona part de la classe política escoltés les crítiques de Gimeno, que abans va ser president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Amb diligència volteriana, va exigir als partits representa­ts a la Cambra que abandonin els càlculs electorali­stes

quan es tracta de frenar la corrupció de les institucio­ns, que és una manera bastant directa de dir-los que deixin de mirar cap a l’altre costat. I va valorar la feina que fa la seva oficina, si bé els va advertir que aquesta no pot substituir les responsabi­litats del Govern ni les del Parlament. Gimeno va demanar més marge per actuar, cosa que requereix canvis perquè la seva oficina pugui portar fins al final les investigac­ions. Ara, quan troba indicis, ha de passar el cas a la Fiscalia.

Potser no ens hem d’intranquil·litzar, perquè el mateix Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalita­t no pregunta sobre la corrupció al seu baròmetre, de manera que no figura com a preocupaci­ó dels catalans. Però que un govern relegui la lluita contra la corrupció no significa que aquesta no existeixi. A qualsevol país, si es parla del 3% es pensa en la pujada del salari o de les pensions; a Catalunya entenem una altra cosa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain