La Vanguardia (Català)

Jaroslav Kaczynski

HOME FORT DE POLÒNIA

-

La UE ha expedienta­t Polònia per aplicar un règim disciplina­ri als jutges que de facto anul·la la seva independèn­cia del poder polític. El control de la judicatura és una prioritat per al Govern que controla Kaczynski.

La Comissió Europea (CE) va obrir dimecres un procedimen­t d’infracció contra Polònia perquè va considerar que el nou règim disciplina­ri aprovat per als magistrats polonesos impedeix que els jutges d’aquell país escapin del control polític. “El nou règim disciplina­ri soscava la independèn­cia judicial dels jutges polonesos perquè no ofereix les garanties necessàrie­s per protegir-los del control polític, com ho exigeix el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)”, va assenyalar la CE en un comunicat.

L’Executiu comunitari opina que Polònia no ha complert amb les obligacion­s en relació amb el tractat de la Unió Europea i la Carta de Drets Fonamental­s de la Unió Europea (UE) que “consagra el dret a un recurs efectiu davant un tribunal independen­t i imparcial”. Ni tampoc el tractat de Funcioname­nt de la Unió Europea (TFUE), que “consagra el dret dels tribunals a sol·licitar sentències preliminar­s al Tribunal de Justícia Europeu”, per la qual cosa envia a Varsòvia una carta d’emplaçamen­t, primer pas en el procedimen­t d’infracció comunitari.

El Govern polonès, que ja havia estat advertit per Brussel·les en diverses ocasions sobre el fet que la reforma del sistema judicial no era compatible amb les normes europees, a parer de la Comissió Europea, disposa de dos mesos per respondre a Brussel·les.

Alhora, el vicepresid­ent primer de la CE i al mateix temps comissari de Drets Fonamental­s, Frans Timmermans, va presentar un seguit de mesures per reforçar l’Estat de dret a la UE, inclosa l’obertura d’un debat a escala comunitàri­a, i es va referir a la reforma judicial polonesa, que va considerar que té “un

La CE considera que el nou règim disciplina­ri soscava la independèn­cia judicial

obvi efecte de congelar l’activitat dels jutges”.

Timmermans va subratllar que cal “una aplicació uniforme de la llei europea a tota la UE” i va assenyalar que “la posició individual dels jutges està en risc (...) pel fet d’intentar fer la seva feina de manera independen­t”. “El funcioname­nt de la UE en el seu conjunt depèn del funcioname­nt de l’Estat de dret en tots els estats membres”, va afegir el primer vicepresid­ent de la Comissió Europea.

 ??  ??
 ?? WOJTEK RADWANSKI / AFP ?? Jaroslav Kaczynski, l’home fort de la política polonesa
WOJTEK RADWANSKI / AFP Jaroslav Kaczynski, l’home fort de la política polonesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain