La Vanguardia (Català)

Tragèdia inevitable

-

Les primeres indagacion­s indiquen que el pilot del vol d’Ethiopian Airlines en el qual van morir 157 persones no va poder fer res per recuperar el comandamen­t de l’aparell una vegada es va activar el control automàtic que va provocar el descens en picat.

Les primeres investigac­ions sobre l’accident de l’avió d’Ethiopian Airlines, que va fer 157 morts el març passat, mostren que la tripulació del Boeing 737 MAX 8 va seguir tots els procedimen­ts de seguretat, però no va poder desactivar el software de control automatitz­at que va fer baixar autònomame­nt l’aeronau.

Segons les descoberte­s revelades ahir per la ministra de Transport etíop, Dagmawit Moges, el pilot va intentar desactivar en diverses ocasions el control automatitz­at del vol, que va fer que l’avió caigués “en picat” pocs minuts després de enlairar-se de l’aeroport internacio­nal d’Addis Abeba el 10 de març.

“L’enlairamen­t va ser normal i adequat. El pilot va fer uns quants intents de reprendre el control de l’aeronau, però l’activació de vol en picat es va produir reiteradam­ent”, va explicar ahir Dagmawit en una roda de premsa a la capital etíop.

Tant el pilot com la tripulació van rebre l’entrenamen­t i formació idonis, i van seguir tots els procedimen­ts que el fabricant nord-americà detallava als manuals de l’aeronau. Les seves caixes negres –claus per aclarir la causa del sinistre– s’estan examinant a França.

El Govern etíop, basant-se en aquestes primeres descoberte­s, va recomanar a Boeing que comprovi el software d’aquest model d’avió. La companyia va sortir ahir mateix al pas d’aquestes informacio­ns i va anunciar que revisarà “acuradamen­t” l’informe preliminar de les autoritats i prendrà “totes les mesures addicional­s necessàrie­s” per garantir la seguretat de la seva flota.

L’accident d’Ethiopian Airlines va provocar pèrdues de gairebé 13.000 milions de dòlars de capitalitz­ació borsària. A més, companyies aèries de tot el món van anunciar la immobilitz­ació d’avions 737 MAX pels dubtes sobre la seva seguretat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain