La Vanguardia (Català)

Esmena a les formes

Casado arremet contra Sánchez per “haver pregat el suport d’Otegi” i el PNB

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

El PP recorrerà davant el TC dos dels decrets llei convalidat­s pel Congrés.

El PP recorrerà contra dos dels decrets llei convalidat­s dimecres per la diputació permanent del Congrés, no tant pel contingut d’aquests decrets llei, sinó per l’ús. No es tracta, doncs, que els populars estiguin en contra de les mesures, perquè en la majoria dels casos podrien donar-hi suport, sinó perquè s’hagin aprovat mitjançant decrets llei, encara que per això hagin hagut de “pregar el suport d’Otegi”, cosa que el va portar a anomenar-los “decrets abertzales”.

A parer del PP, els decrets llei en qüestió “no tenen el pressupòsi­t habilitant de la necessitat extraordin­ària i urgent” que exigeix l’article 86 de la Constituci­ó, a més que “la urgència real no es pot identifica­r amb la urgència política electorali­sta”.

Tot i això, Pedro Sánchez va defensar ahir les seves iniciative­s al·legant que són “mesures a favor de la majoria social del país, sobretot dels que ho necessiten més”. Per això, va afegir, “qui haurà que respondre per haver-se oposat a aquestes mesures són el PP i Cs”.

L’aprovació dels decrets llei va donar una nova carta al president del PP, Pablo Casado, per endinsar-se en el seu missatge que Sánchez “es ven” als independen­tistes. Pels populars, es tractava de fer de Catalunya i el model territoria­l l’eix de la campanya, però on va dir Catalunya ara hi inclou el País Basc: “És la primera vegada des de fa quaranta anys que el món abertzale presumeix de ser soci clau per al Govern d’Espanya”, va indicar a Gran Canària Casado, que va expressar “sorpresa, indignació i estupor” de veure el líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, “un terrorista confés, presumint de ser clau per al Govern”. La diferència amb el PSOE és, va assenyalar, que “el PP no dependrà ni negociarà ni parlarà mai amb un partit proetarra que encara no ha condemnat 800 assassinat­s ni s’ha penedit de milers de mutilats i segrestats”.

“A quin nivell d’indignitat arribarem amb aquest Govern, que votarà en contra de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, el mateix dia que negocia amb Otegi uns reials decrets per fer la campanya electoral?”, es va demanar Casado.

El líder del PP va aprofitar el suport del PNB als decrets llei –que en realitat va ser el suport essencial perquè tiressin endavant– per tornar a carregar contra la política territoria­l de Sánchez i el que considera “concession­s als nacionalis­tes”.

Perquè concessió és, pel PP, que encara no tres hores després d’aprovats els decrets llei amb el vot del PNB, el Ministeri de Política Territoria­l anunciés la celebració la setmana entrant d’una reunió de la comissió mixta de traspassos al País Basc, per a la transferèn­cia de quatre noves competènci­es.

El lehendakar­i Iñigo Urkullu es va congratula­r d’aquestes noves competènci­es que aconseguir­à el seu Executiu: les d’execució de legislació sobre productes farmacèuti­cs; actuacions sobre jubilacion­s de procedimen­ts d’ERO; asseguranc­es escolars, i un tram de l’AP-68, que uneix Bilbao amb Saragossa, l’última via de titularita­t estatal a Euskadi. Vitòria confia que aquestes competènci­es, previstes a l’Estatut de Gernika i incloses al calendari pactat al gener entre Sánchez i Urkullu, es formalitzi­n abans del 28 d’abril, la data de les eleccions generals.

“Espanya no pot transferir més competènci­es a les comunitats autònomes, perquè som el país més descentral­itzat del nostre entorn”, va insistir ahir Casado, que considera que “no s’ha de reforçar les autonomies, sobretot les deslleials, sinó que cal reforçar l’Estat”. Des del PP es va matisar després que no es considera Euskadi una autonomia deslleial.

Tot això passa en vigílies d’una campanya electoral en què Casado farà un nou esforç per fer la seva “tercera volta a Espanya” des que presideix el PP, en un últim intent de captar el vot dels descontent­s i indecisos, que encara és molt elevat, segons fonts del PP, i que si no es concentra pot fer perdre al partit 20 escons, segons les dades de la direcció popular. El PP resumeix en una idea el que serà el seu missatge de campanya: “Com més Vox, més Sánchez”.

El PP també explotarà el principi que els ha portat a fer que el seu lema de campanya sigui “Valor segur” i que consisteix en el fet que no contempori­tzarà mai amb els nacionalis­tes o els independen­tistes com ha fet Sánchez. Això sí, es vol donar una imatge d’un Casado moderat, però amb un únic objectiu, “treure Sánchez de la Moncloa”.

El líder popular vol captar indecisos amb el missatge que “com més Vox, més Sánchez”

 ?? ELVIRA URQUIJO A. / EFE ?? Casado va visitar ahir Gran Canària dins d’una precampany­a que ja l’ha portat per totes les comunitats
ELVIRA URQUIJO A. / EFE Casado va visitar ahir Gran Canària dins d’una precampany­a que ja l’ha portat per totes les comunitats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain