La Vanguardia (Català)

Implants vetats

Els últims anys han emmalaltit 59 dones, i 3 d’elles han mort

-

La mort de tres dones en l’última dècada ha portat a les autoritats sanitàries franceses a prohibir diversos models de pròtesis mamàries per risc de càncer, mesura que altres països podrien secundar.

Una investigac­ió periodísti­ca ha provocat una mesura de salut pública molt rellevant a França. Ahir l’Agència Nacional de Seguretat del Medicament i dels Productes de Sanitat (ANSM) va anunciar la prohibició, pel seu potencial cancerigen, de diversos models d’implants mamaris rugosos i de superfície coberta de poliuretà.

A França des del 2011 un total de 59 dones amb aquests tipus d’implants han tingut el limfoma anaplàsic de cèl·lules grans, una forma rara de càncer que ataca el sistema immunitari i que es manifesta sovint per un vessament de líquid al voltant de la pròtesi. Tres d’aquestes dones van morir.

La possible perillosit­at dels implants rugosos i dels implants coberts de poliuretà havia estat denunciada pel Consorci Internacio­nal de Periodiste­s d’Investigac­ió. A França la informació la va publicar el diari Le Monde. La prohibició francesa podria ser secundada pròximamen­t per les autoritats sanitàries competents als Estats Units i al Canadà, que també estudien el problema.

En una roda de premsa a París l’ANSM va justificar el pas que ha fet pel “principi de precaució”. Estan afectats diversos models de pròtesi fabricats pel colós farmacèuti­c nord-americà Allergan, sota el nom de Biocell, i també els de cinc altres laboratori­s que produeixen implants similars: Arion, Sebbin, Nagor, Eurosilico­ne i Politech.

Els productes catalogats ara com a perillosos suposen un 27% dels implants mamaris que es van vendre a França l’any passat. S’estima que unes 70.000 dones porten pròtesis com les prohibides als pits, d’un total d’entre 400.000 i 500.000 dones amb implants mamaris.

Ara per a ra l’ANSM no recomana a les portadores dels implants proscrits que se’ls extreguin, però sí que estiguin alerta i se sotmetin a exàmens periòdics.

La confrontac­ió de dades estadístiq­ues ha determinat que el risc de càncer creix com més rugós és l’implant. Fins ara no hi ha una explicació científica, simplement la constataci­ó dels fets. Alguns especialis­tes sospiten que el fregament dels implants amb els teixits provoca inflamacio­ns cròniques, i que això pot desencaden­ar

Les pròtesis rugoses s’associen amb un tipus de càncer rar, el limfoma anaplàsic de cèl·lules grans

el càncer. De fet, aquest limfoma també pot aparèixer en altres tipus de pròtesis, com marcapasso­s o pròtesis de malucs.

La Food and Drug Administra­tion (FDA), l’agència dels Estats Units que s’encarrega de controlar els aliments i els medicament­s, tenia comptabili­tzats, fins al 30 de setembre, 457 casos de limfoma anaplàsic de cèl·lules grans al món. En nou casos les pacients van morir. En la immensa majoria dels casos es tractava de dones amb implants rugosos, però també n’hi havia amb pròtesis llises, considerad­es més segures.

A Espanya l’Agència del Medicament opta per mantenir els implants al mercat per “la falta d’evidència disponible” sobre el mecanisme pel qual es desenvolup­a el LACG, segons ha informat en un comunicat. “Durant anys ha estat la pròtesi més comuna arreu del món, fins que des de fa quatre o cinc anys es van començar a notificar casos. A les portadores els recomanem que mantinguin l’hàbit de revisar-se els implants cada dos anys, perquè sempre hi ha desgast, i si noten una inflamació sobtada, que vagin al metge. Una anàlisi del líquid que envolta la pròtesi descarta el limfoma anaplàsic de cèl·lules grans”, apunta Jaume Masià, responsabl­e de cirurgia plàstica dels hospitals de Sant Pau i del Mar. “Si dona positiu, s’extreu la pròtesi i, habitualme­nt, el problema desapareix”.

Hi va haver la coincidènc­ia que just ahir va morir, a Marsella, Jean-Claude Mas, el fundador del fabricant de pròtesis mamàries PIP, protagonis­ta d’un gran escàndol sanitari el 2010. Els implants eren d’un gel fabricat amb un oli industrial i es trencaven amb freqüència. Es calcula hi va haver 400.000 dones afectades arreu del món.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU ?? Les pròtesis sota sospita ara vetades a França són les rugoses i les de coberta de poliuretà
INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU Les pròtesis sota sospita ara vetades a França són les rugoses i les de coberta de poliuretà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain