La Vanguardia (Català)

Lluita per la corona

Quan falten sis jornades, el City i el Liverpool, amb estils antagònics, lluiten per guanyar la Premier

- JOAN JOSEP PALLÀS

Les visions contraposa­des del futbol del City i el Liverpool, reflex de l’estil personal dels seus respectius tècnics, Guardiola i Klopp, marcaran la recta final de la Premier, on els dos equips es disputen la condició de campions de Lliga.

És una rivalitat beneficios­a per al futbol: des d’una mirada oberta es pot gaudir amb els dos models

Guardiola i Klopp són carismàtic­s i privilegia­ts: els seus equips juguen com ells volen

El món del futbol mira cap a la Premier. Quan falten sis jornades per al desenllaç, dos equips lluiten frec a frec per aconseguir la Lliga anglesa. El tema no cridaria especialme­nt l’atenció si no fos pel perfil dels contendent­s. Com en les bones pel·lícules, els protagonis­tes són antagònics, un fet que multiplica exponencia­lment l’emoció i el sentit de l’espectacle. Manchester City

contra Liverpool; Pep Guardiola contra Jürgen Klopp; música simfònica contra heavy metal; amplada contra verticalit­at; blau cel contra vermell passió.

En aquesta dicotomia hi ha una particular­itat. No hi ha bons i dolents. Vista de lluny, és una rivalitat fantàstica, estrictame­nt esportiva, sobretot pel que fa als entrenador­s. Els seus manuals de joc no s’assemblen gens, però en els dos casos poden ser atractius des d’una mirada oberta. I el cara a cara està presidit pel fair play. José Mourinho ja va exercir de projecte anti-Guardiola, sí, però contaminav­a el terreny de joc i la seva rodalia (física i mediambien­tal) amb exhibicion­s de mal perdre i mal guanyar. I el seu futbol, més enllà d’excitar els incondicio­nals, gairebé sempre moguts pel lema “La fi justifica els mitjans”, no va commoure mai els paladars sensibles. És obvi que la proposta de Guardiola és la més harmònica i la més estètica, guiada com està per paràmetres gairebé geomètrics, mitjançant l’anomenat joc de posició. Però, qui no ha caigut sota el poder de seducció del Liverpool i la seva aposta pel futbol vertiginós, també d’una indubtable plasticita­t quan és practicat a l’estil inconfusib­le de Klopp?

Hi ha un aspecte indubtable. Si hi ha dos entrenador­s influents i reconeixib­les a través de la seva obra, és a dir, a través dels seus equips, aquests són Guardiola i Klopp. En realitat, en això consisteix ser entrenador, en la comunió entre banqueta i gespa. La simbiosi.

Posem per exemple dos partits recents. Dissabte el City va visitar el Craven Cottage, el bufó i centenari estadi del Fulham, i va guanyar 0-2 sense gairebé escabellar-se. És cert que el rival té gairebé un peu a Segona, però els citizens van desplegar el futbol esperat: possession­s llargues a un ritme alt, una estudiada distribuci­ó dels futboliste­s sobre el terreny de joc de manera que les línies sempre estiguin juntes, el desgast de l’oponent, que només pot córrer, i una pressió avançada i coordinada per forçar l’error i aprofitar-ho en camp contrari, a prop de la porteria. De fet així van arribar els dos gols, obra de Bernardo Silva i Agüero. Les victòries del City acostumen a ser per punts, amb jugadors clau com De Bruyne, el galvanitza­dor del joc ofensiu, o Sané, un diamant cada vegada més polit. Guardiola sempre mira de treure la pilota jugada des de la porteria, com saben prou bé (i aplaudeixe­n) a Barcelona; però, davant la pressió alta, últimament fa com Valverde: servei de porteria llarg però estudiat; prohibit rifar-la.

Fixem-nos en l’altre partit, el Liverpool-Tottenham de diumenge passat. Els reds van ser el que volien ser a la primera part. Laterals que burxen (Robertson és un punyal per l’esquerra) i atacs d’una intensitat increïble en què la mobilitat de Firmino, Salah i Mané (quin futbolista) desarboren a qualsevol. A la segona part es van refugiar al seu camp i van sortir al contraatac. No tenen tants registres com el City i les van passar magres per guanyar a l’últim minut. Al davant, això sí, hi tenien un senyor equip, el Tottenham de Pochettino.

Fent un cop d’ull a la història, el duel és molt més desigual. El Liverpool és un dels gran d’Anglaterra. Al seu palmarès hi té 18 lligues, només superat pel Manchester United, que en té 20. Malgrat que els propietari­s són nord-americans, el club encara destil·la tradició, en contraposi­ció amb un City més identifica­t amb els clubs rics nouvinguts, en el seu cas gràcies als propietari­s dels Emirats Àrabs.

El City, que al llarg de la història ha guanyat cinc lligues (1937, 1968, 2012, 2014 i 2018), és el líder amb un punt d’avantatge. El calendari sembla més favorable als reds, que tenen en el Chelsea el pitjor rival d’aquí al final, a Anfield; el City, per la seva banda, s’ha de trobar amb el Tottenham, el seu adversari també a la Champions, i, atenció, amb el United a Old Trafford.

 ?? OLI SCARFF / AFP ??
OLI SCARFF / AFP
 ?? PETER POWELL / EFE ?? Inspirats. El Manchester City ve de guanyar sense escabellar-se el Fulham i el Cardiff en cinc dies encara no (Sané i Danilo celebren un gol d’aquest dimecres), i el Liverpool va doblegar a l’últim minut el Tottenham a Anfield (Firmino i Mo Salah van cridar de valent)
PETER POWELL / EFE Inspirats. El Manchester City ve de guanyar sense escabellar-se el Fulham i el Cardiff en cinc dies encara no (Sané i Danilo celebren un gol d’aquest dimecres), i el Liverpool va doblegar a l’últim minut el Tottenham a Anfield (Firmino i Mo Salah van cridar de valent)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain