La Vanguardia (Català)

Messi obre la veda

Els assessors fiscals, preocupats per l’augment de denúncies per responsabi­litat penal Aedaf critica que Hisenda abandoni el paper per a la tramitació de la renda

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

El gremi d’assessors fiscals veu amb preocupaci­ó l’augment de denúncies incoades per l’Agència Tributària contra la seva gestió propiciade­s per la decisió del Tribunal Suprem en el cas contra Leo Messi, en el qual es recriminav­a l’absència d’aquestes figures en la llista d’imputats de la Fiscalia.

Els assessors fiscals es van queixar ahir que Hisenda s’està “recolzant” en la sentència del Tribunal Suprem contra Leo Messi –en la qual els jutges van expressar la seva “estranyesa” per què ni la fiscalia ni l’Advocacia de l’Estat no haguessin assenyalat els que van assessorar el futbolista– per augmentar les denúncies contra ells per responsabi­litat penal en casos de frau. “Estem molt preocupats. Segons la nostra opinió, s’està denunciant als assessors fiscals sense prou base”, va declarar el president de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (Aedaf).

El fisc utilitza, va assegurar Alemany, el toc d’atenció del Suprem el 2017 per l’absència entre els acusats dels assessors fiscals del jugador del FC Barcelona, quan aquests “van arribar a un acord per col·laborar amb la justícia i ser exculpats”. El Suprem va ratificar la condemna del jugador a 21 mesos de presó i una multa de dos milions d’euros per defraudar 4,1 milions d’euros a Hisenda.

La doctrina Messi planteja que, en casos de frau, es pot demandar els assessors fiscals responsabi­litat penal, principalm­ent com a partícips, en qualitat de presumptes inductors, cooperador­s necessaris o còmplices.

“L’assessor fiscal compleix la seva tasca d’informar, qui pren la decisió és el client. Donem unes pautes perquè el client decideixi”, va defensar Alemany. Per això, des de l’Aedaf, van reclamar “una norma clara, una jurisprudè­ncia valenta i una especialit­zació més important en delictes fiscals dels jutges del penal”. Si no estan clars els límits de la responsabi­litat, van concloure, s’està coartant el drets del contribuen­t a rebre “una bona assessoria.

Durant la jornada anual d’Aedaf, celebrada ahir a Madrid, els assessors fiscals també van mostrar la seva preocupaci­ó per l’eliminació del paper en qualsevol tràmit relacionat amb la presentaci­ó de la declaració de la renda. Una decisió, va destacar Javier Gómez Taboada, vocal responsabl­e d’estudi i investigac­ió d’Aedaf, que “deixa fora” unes 350.000 persones.

“Legalment era l’Administra­ció qui tenia l’obligació de posar al servei del contribuen­t tecnologia per facilitar la comunicaci­ó; ara, el dret del contribuen­t s’ha convertit en obligació sistemàtic­a d’utilitzar els mitjans electrònic­s”, va indicar Gómez Taboada.

A més, Alemany va sembrar dubtes sobre l’obligació d’haver de fer més gestions a la pàgina de l’Agència Tributària, “que registra cada moviment sense garantir la protecció d’aquelles dades, que formen part del dret a la intimitat dels contribuen­ts sobre les seves dades patrimonia­ls”.

Entre les qüestions sotmeses a debat en la jornada, també van analitzar l’impacte de la transposic­ió de la directiva sobre intermedia­ció fiscal que obligarà els assessors a informar l’Administra­ció d’operacions “amb un component fiscal agressiu”. Sobretot, van ressaltar, a Espanya on, a diferèncie­s d’altres països europeus, no està regulat el secret profession­al dels assessors fiscals.

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Messi a l’entrada de l’Audiència de Barcelona
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Messi a l’entrada de l’Audiència de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain