La Vanguardia (Català)

Rússia tem la presència de l’OTAN al mar Negre a prop de Crimea

L’Aliança vol protegir els seus aliats de l’“agressiu comportame­nt” rus

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

La tensió militar torna al mar Negre, una de les zones calentes d’aquesta mena de nova guerra freda, amb epicentre a la península de Crimea, que Rússia controla des del 2014. Moscou s’ha queixat d’un augment de la presència militar de l’OTAN en aquest mar interior de l’est d’Europa i tem que vagi a més.

A la capital russa han tingut un gran ressò les paraules de la representa­nt dels Estats Units davant l’OTAN. Kay Bailey Hutchison va anunciar un augment de la presència aliada per garantir el “pas segur” de vaixells militars ucraïnesos per l’estret de Kertx, que separa el mar Negre del mar d’Azov, i per protegir els països amics de la “ingerència russa”. El secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenber­g, va dir ahir a Washington que els països membres havien acordat augmentar el suport a Ucraïna i Geòrgia al mar Negre, una mesura que ja havia anunciat abans i que va justificar per l’“agressiu comportame­nt” rus.

El senador rus Konstantín Kodiu satxov ha relacionat aquests plans com un suport al president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, que es jugarà el 21 d’abril la reelecció en la segona volta de les eleccions contra la gran sorpresa de l’actual campanya electoral, l’actor i humorista Volodimir Zelenski.

L’OTAN ha posat el focus d’atenció a l’estret de Kertx a causa de l’incident ocorregut el novembre passat, quan les patrullere­s russes van disparar i van detenir tres vaixells ucraïnesos que pretenien travessar aquella zona en direcció a l’Azov. Des d’aleshores, 24 mariners ucraïnesos continuen detinguts a Rússia en espera de judici. Moscou insisteix que els militars ucraïnesos van violar les seves fronteres. Ucraïna que són presoners de guerra capturats il·legalment. Des del seu punt de vista, Crimea va ser annexionad­a de manera il·legal per Rússia el 2014 i oficialmen­t continua sent territori ucraïnès. I acusa Rússia de bloquejar l’accés als seus ports del mar d’Azov per ofegar la seva economia.

El vicepresid­ent del Parlament de Crimea, Iefim Fiks, ha reaccionat

Moscou va detenir l’any passat tres vaixells i 24 mariners ucraïnesos a l’estret de Kertx

demanant a Ucraïna que respecti les fronteres russes. Així “tot serà normal”. I ha declarat al diari Rossjískai­a Gazeta que la intervenci­ó de l’OTAN al mar Negre tindrà conseqüènc­ies serioses. “Per què cal ajudar Ucraïna, que potser li cauen els pantalons? Ucraïna és un país independen­t administra­t des de Washington”, va acusar.

La setmana passada el Ministeri de Defensa va informar que els vaixells de la flota russa estaven escortant un grup de vaixells de l’OTAN, compost per tres fragates d’Holanda, el Canadà i Espanya, després d’entrar en aigües del mar Negre.

Aquest mar és una regió de gran importànci­a estratègic­a. Tres dels seus països riberencs formen part de l’OTAN, Turquia, Romania i Bulgària, i fa anys que uns altres dos, les antigues repúblique­s soviètique­s d’Ucraïna i Geòrgia, truquen a la porta.

Moscou denuncia un augment de l’activitat de l’OTAN a prop de les seves fronteres. El sotssecret­ari del Consell de Seguretat de Rússia, Mikhaïl Popov, va declarar a Kràsnaia Zvezdà, el diari de l’exèrcit, que en els dos últims anys el personal de l’Aliança a les regions pròximes va augmentar 1,6 vegades, de 25.000 a 40.000 homes.

El mes passat el vicealmira­ll Aleksandr Moiséiev, va assegurar que la flota del mar Negre que ell dirigeix és capaç de garantir la seguretat de la península de Crimea.

 ?? STR / AFP ?? Vaixells de guerra ucraïnesos retinguts per la flota russa al port de Kertx, al mar Negre
STR / AFP Vaixells de guerra ucraïnesos retinguts per la flota russa al port de Kertx, al mar Negre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain