La Vanguardia (Català)

Macron fa retrets als nacionalis­tes corsos

El president francès pateix el boicot dels líders de l’illa

- EUSEBIO VAL París.Correspons­al

Emmanuel Macron no es va mossegar la llengua, ahir, a Còrsega. Boicotejat pels líders nacionalis­tes de l’illa, el president francès va contraatac­ar. “Els corsos es mereixen més que les guerres de trinxeres”, els va dir, mentre va deplorar que els nacionalis­tes no haguessin lamentat l’assassinat del prefecte Claude Erignac, ocorregut el 1998 i que va suposar un trauma encara no superat.

El nacionalis­me cors, que se sent solidari i observa amb molta atenció els passos del sobiranism­e català, va voler assajar una forma de desobedièn­cia i de menyspreu al cap d’Estat, això últim un fet bastant insòlit a França. El president de la “col·lectivitat” –el terme administra­tiu oficial–, Gilles Simeoni (autonomist­a), i el seu aliat Guy Talamoni (independen­tista), president de l’Assemblea regional, no hi van ser presents, ni tan sols per saludar el cap d’Estat, en el debat de diverses hores que aquest va mantenir amb uns 160 alcaldes a la localitat muntanyosa de Cozzano, al sud de Còrsega. Es va tractar de l’última discussió pública del gran debat nacional per superar la crisi de les armilles grogues.

Simeoni i Talamoni havien convidat Macron a l’Assemblea regional, però el president devia pensar que seria una trampa i s’hi va negar. Davant els alcaldes, el president va justificar la seva actitud amb l’argument que el president de la República “no és convocat” d’aquesta manera. Ho va considerar “una gran falta de respecte”.

A més de no anar a Cozzano, els nacionalis­tes van promoure una altra acció significat­iva, l’anomenada isula morta (illa morta, en cors), una paralitzac­ió del país, durant les hores de la visita de Macron, com a senyal de protesta, acompanyad­a per l’exhibició provocador­a de banderes corses a les façanes.

En vista del memorial de greuges –per la situació econòmica de l’illa i les deficients infraestru­ctures– que li van presentar alguns alcaldes, Macron es va defensar i va dir que s’estan complint les promeses fetes en la seva visita del 2018, també la promoció de la llengua corsa a les escoles. El president va provar de ser empàtic, però no sembla que se’n sortís. “L’orgull dels corsos m’enorgullei­x també –va dir–. Estimo aquesta història”. Alhora, va advertir: “El futur de Còrsega està en l’obertura, no en el replegamen­t”.

Els nacionalis­tes consideren que París no té prou amb compte les seves reivindica­cions, ni sobre la seva identitat cultural, ni en l’àmbit de la fiscalitat, ni en el tracte als presos (per terrorisme). També està pendent una possible inclusió clara en la Constituci­ó del caràcter peculiar i específic de Còrsega, que té una població de 360.000 habitants i és francesa des del 1768.

Talamoni va reaccionar amb duresa a les paraules de Macron, a qui va atribuir una voluntat de culpar col·lectivamen­t tot el poble cors per la mort d’Erignac i d’ignorar que, en les darreres eleccions, el 2017, va guanyar una coalició nacionalis­ta amb majoria absoluta. Talamoni es va queixar que la democràcia francesa consideri els corsos com votants de segona, i que les seves reivindica­cions no s’escoltin.

Alguns fets recents són inquietant­s, ja que indiquen que hi pot haver un retorn a la violència. Es van trobar explosius a Bastia, uns dies abans de l’arribada de Macron, i també s’ha tornat a produir la destrucció d’algunes segones residèncie­s, per a vacances, de francesos no corsos, unes accions que van ser freqüents, durant decennis, quan estava actiu el Front d’Alliberame­nt Nacional Cors (FLNC), que va deposar les armes el juny del 2014.

El cap d’Estat diu en un debat que “els corsos es mereixen més que guerres de trinxeres”

 ?? LUDOVIC MARIN / AFP ?? Macron escolta el públic en la trobada de Cozzano (Còrsega)
LUDOVIC MARIN / AFP Macron escolta el públic en la trobada de Cozzano (Còrsega)
 ?? LA VANGUARDIA ??
LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain