La Vanguardia (Català)

Salvini, a punt de llançar el front ultradretà per conquerir Europa

La Lliga convoca dilluns diferents partits per a l’inici de la campanya europea

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

El ministre de l’Interior italià i líder de la Lliga, Matteo Salvini, fa mesos que es veu amb polítics europeus amb els quals sent afinitat política i personal. S’ha reunit amb el primer ministre hongarès, Viktor Orbán; amb els ultradreta­ns austríacs de l’FPÖ; amb el president de Llei i Justícia, el polonès Jarosław Kaczynski; i amb Marine Le Pen, presidenta del Reagrupame­nt Nacional francès. Va ser amb ella quan va acordar a l’octubre la idea d’un “front de la llibertat”: una aliança de forces ultradreta­nes –que ells anomenen sobiranist­es– per assaltar les institucio­ns de la Unió Europea. Després de mesos de rumors, ara Salvini ja està a punt per explicar com pensa conquerir Brussel·les: dilluns llançarà la campanya per a les eleccions al Parlament Europeu amb una conferènci­a en un hotel de Milà on també hi haurà representa­nts d’altres partits comunitari­s.

Encara no està clar qui anirà a la trobada, que significar­à la confirmaci­ó de facto que la Lliga és el nou timó de la ultradreta europea. De moment, només està assegurada la presència d’un representa­nt d’Alternativ­a per a Alemanya. Le Pen no preveu ser dilluns a Milà, ha dit el seu portaveu. Tampoc no ho farà Orbán, que tècnicamen­t continua formant part del grup del PPE a l’Europarlam­ent, malgrat que el premier hongarès no ha tancat les portes a la idea de Salvini i ha dit que decidirà després de les eleccions. Preguntats per hi si anirà algú de Vox, fonts de la Lliga només assenyalen que encara “estan tancant el programa”. En canvi, Riccardo Molinari, líder del partit a la Cambra de Diputats italiana, ha volgut marcar distàncies i ha declarat que per més que troba bé que els ultradreta­ns espanyols vulguin inspirarse en les propostes de la Lliga com l’anomenada llei de legítima defensa, no comparteix­en totes les seves posicions, especialme­nt en relació amb la violència contra les dones.

La hipòtesi que van llançar Salvini i Le Pen en la seva trobada a Roma va ser no pactar candidats comuns, sinó punts programàti­cs compartits. Des de la Lliga admeten que és difícil que s’arribin a posar d’acord en immigració. Encara que tots rebutgen l’arribada de persones migrants, els països del Nord i de l’Est d’Europa no volen sentir parlar d’acceptar quotes dels que arriben a Itàlia. “Amb la immigració haurem d’anar cada país per separat i Itàlia s’encarregar­à de les seves fronteres”, va comentar Molinari. En

INTERESSOS TROBATS

Els valors catòlics i tradiciona­ls els uneixen però la qüestió migratòria els separa

DIVERGÈNCI­A D’ESTRATÈGIE­S

Steve Bannon situa Salvini i Orbán com els dos grans valors d’aquesta dreta

canvi, els uneixen el retorn als valors catòlics i tradiciona­ls, i el rebuig de les polítiques monetàries de la UE. Consideren que un pes destacat a l’Europarlam­ent els permetrà fer fora els “buròcrates atrinxerat­s al búnquer de Brussel·les” –és a dir, càrrecs clau com el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el comissari d’Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici– per tenir les mans lliures per exercir la “sobirania” econòmica de les seves nacions. L’altre enemic que esmenten constantme­nt és el president francès, Emmanuel Macron, que veuen com a representa­nt dels mals de la UE.

En el context d’aquest laboratori ultradretà, no s’ha d’oblidar que Steve Bannon, l’assessor supremacis­ta que va portar Donald Trump a la Casa Blanca, és a Europa amb l’objectiu que els populistes aconseguei­xin el control de les

 ?? POOL / REUTERS ?? Matteo Salvini en un annex de la trobada de ministres de l’Interior del G-7
POOL / REUTERS Matteo Salvini en un annex de la trobada de ministres de l’Interior del G-7

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain