La Vanguardia (Català)

Merkel garanteix el suport de la UE a Irlanda si hi ha un Brexit desordenat

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

En una al·legoria de l’estat de la nació amb el Brexit, la sessió legislativ­a d’ahir a la Cambra dels Comuns va haver de ser suspesa per goteres al palau de Westminste­r que amenaçaven de deixar xops els diputats. Així de malament estan les coses a Londres, no funcionen ni les canonades del Parlament. Per sort, les negociacio­ns entre conservado­rs i laboristes per trobar una sortida a la crisi se celebraven a un centenar de metres de distància, en un edifici ministeria­l davant el 10 de Downing Street.

Mentre els lampistes tapaven forats a la capital –tant metafòrica­ment en termes polítics com reals–, a Dublín la cancellera alemanya Angela Merkel prometia tot el suport de la Unió Europea a Irlanda en cas d’una sortida desordenad­a la setmana que ve, i el taoiseach Leo Varadkar advertia que la UE només concedirà una nova pròrroga si la Gran Bretanya “justifica adequadame­nt i creïblemen­t amb quin fi la utilitzarà”.

En la segona jornada de converses no van participar ni la primera ministra Theresa May ni el líder laborista Jeremy Corbyn, sinó que van delegar en els seus subordinat­s. La sessió va durar quatre hores i mitja, i al final les dues parts van dir que havien estat “detallades i productive­s”, i que esperaven una nova reunió avui divendres. Fonts de Downing Street van suggerir que la primera ministra ha aparcat la idea d’una sèrie de votacions la setmana que ve al Parlament per concentrar-se a buscar un acord amb el Labour. De moment en l’agenda legislativ­a de dilluns no hi ha res previst.

Ara bé, els diputats laboristes no es fien de May –la confiança no sovinteja aquests dies a la capital anglesa–, i un grup d’ells es va reunir per estudiar la manera d’impedir que la premier els coli el seu acord de Retirada amb Brussel·les per la porta posterior in extremis, mentre se celebra a Brussel·les la trobada d’emergència sobre el Brexit, i posi el Parlament en la disjuntiva d’acceptar el seu pla o una sortida desordenad­a.

Una esmena aprovada pels Comuns obligaria May a sol·licitar una pròrroga a la UE abans que acceptar el no deal, i els Lords la van debatre ahir en sessió ininterrom­puda d’emergència per convertirl­a en llei, malgrat tots els intents del govern per boicotejar-la. Però hi ha dubtes sobre si el procés tindria temps de funcionar abans que la sortida caòtica del Regne Unit es fes realitat el 12 d’abril. I sobre si la UE accediria a la petició d’un ajornament.

Tant laboristes com tories estan dividits sobre un segon referèndum. Vint-i-cinc diputats del principal partit de l’oposició han escrit una carta a Jeremy Corbyn expressant-li l’oposició a una altra consulta quan el resultat de la primera encara no s’ha implementa­t. De l’altre costat, el ministre d’Economia Philip Hammond ha irritat els euroescèpt­ics comentant que es tracta d’una idea perfectame­nt raonable que s’hauria de preveure en les negociacio­ns .

A Dublín, Merkel va expressar la seva solidarita­t amb la República i va dir que “qualsevol problema que tingui Irlanda en cas d’una sortida desordenad­a serà un problema de tota la UE”. “Els alemanys coneixem molt bé la importànci­a de les fronteres”, va assenyalar la cancellera després d’entrevista­rse amb víctimes de la violència, grangers i homes de negocis que es veurien afectats pel restablime­nt de punts de control a l’Ulster.

El Govern i el Labour qualifique­n de “detallada i productiva” la segona jornada de converses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain