La Vanguardia (Català)

Kafka al Congrés de la Llengua

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

L’altaveu no era una bomba. Ni els artistes, terroriste­s. Tot i això, una parella xilena s’ha ficat en un esperpènti­c embolic a l’Argentina per culpa de la seva creativita­t artística, jutjada com explosiva per les autoritats. Gabriela Medrano i Felipe Zegers, de 36 i 39 anys, van ser posats en llibertat dimecres a la nit, però encara no poden abandonar el país. Continuen sent sospitosos de terrorisme, malgrat que des del principi està clar que es tracta d’un excés de zel policial.

Una simple mirada a Google hauria permès a la policia adonar-se que feia temps que aquests dos artistes havien creat una instal·lació titulada Informació inclusiva que consisteix a col·locar un altaveu en un lloc públic freqüentat, des d’on s’emet la lectura d’un text. Ho van fer al centre de Santiago de Xile amb articles de la Constituci­ó xilena i ho van repetir la setmana passada a Córdoba quan van difondre la Declaració Universal dels Drets Humans. A més, un cop d’ull ràpid a internet hauria revelat

als investigad­ors que Medrano és una reconeguda arquitecta, coautora del teatre Regional del Biobío, inaugurat l’any passat per l’aleshores presidenta Michelle Bachelet a la ciutat xilena de Concepción. Mentre que Zegers és el director del festival xilè Hecho en Casa, que precisamen­t se centra en les intervenci­ons urbanes.

Els dos artistes havien estat convidats a una trobada alternativ­a al Congrés Internacio­nal de la Llengua Espanyola (CILE), que va tenir lloc la setmana passada a Córdoba amb la presència dels reis d’Espanya. Organitzat per la Facultat de Filosofia i Humanitats de la Universita­t Nacional de Córdoba, la I Trobada Internacio­nal de Drets Lingüístic­s com a Drets Humans –crític amb el “colonialis­me” lingüístic d’Espanya– els va convocar dissabte a impartir el taller “Això és una intervenci­ó”, on van mostrar el sospitós altaveu. El bafle va acabar descartat a l’habitació de l’hotel que la parella va ocupar a Córdoba, quan diumenge al matí van deixar la ciutat per volar d’hora a Buenos Aires. Un maletí, una caixa, uns altaveus, uns cables, una bateria... els empleats de l’hotel van lligar caps i van trucar a la policia, que va desplegar un impression­ant operatiu antiterror­ista i van revisar els llocs de la ciutat per on havien passat els creadors xilens. Ni els Reis, ni el president Mauricio Macri, que havien participat en la inauguraci­ó del CILE, no eren ja a Córdoba, però de seguida es van començar a propagar conjecture­s i rumors, com que els dos artistes eren en realitat activistes maputxes que pretenien atemptar contra el governador de Córdoba, Juan Schiaretti, que aquell dia clausurava el Congrés.

Entre grans mesures de seguretat, Medrano i Zegers van ser localitzat­s i detinguts al seu hotel de Buenos Aires la mateixa nit de diumenge. Traslladat­s a Córdoba, van passar tres dies empresonat­s per ordre del jutge federal Miguel Hugo Vaca Narvaja que, malgrat deixar-los en llibertat, manté dubtes i no els permet sortir del país. “El maletí era molt sospitós i es va treballar d’acord amb el protocol d’investigac­ió”, va dir el jutge a Clarín, negant un error. “Es tracta d’una gran equivocaci­ó”, van declarar ahir els artistes un cop posats en llibertat. “El nostre error va ser deixar la bateria en aquell lloc, però ho vam fer precisamen­t per respectar les normes”, van indicar en un comunicat que van llegir davant els periodiste­s a Córdoba, sense acceptar preguntes. “Com que les bateries no es poden transporta­r a l’avió, ni tan sols a l’equipatge que es despatxa, els hi vam demanar als nostres amfitrions que ens en facilitess­in una a Córdoba, que no vam poder retornar a temps i per això es va quedar a l’hotel”, van aclarir.

Al web de Zegers pot llegir-se la resposta que l’artista va donar en una entrevista. “Tota intervenci­ó urbana és surrealist­a per naturalesa”, diu Zegers. La performanc­e de Córdoba ha estat la més kafkiana de totes les seves intervenci­ons.

La policia argentina deté dos artistes xilens quan els confon amb terroriste­s

El jutge els deixa en llibertat però, malgrat l’evidència, els prohibeix abandonar el país

 ?? DANIEL CÁCERES / CLARÍN ?? Córdoba.Després de ser alliberats ahir, Gabriela Medrano i Felipe Zegers van llegir un comunicat davant els
mitjans de comunicaci­ó
DANIEL CÁCERES / CLARÍN Córdoba.Després de ser alliberats ahir, Gabriela Medrano i Felipe Zegers van llegir un comunicat davant els mitjans de comunicaci­ó
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain