La Vanguardia (Català)

Ábalos elogia Podem però posa en quarantena un govern de coalició

La ministra d’Hisenda sí que es mostra disposada a “explorar” un executiu conjunt

- PEDRO VALLÍN Madrid

El secretari d’oganitzaci­ó del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, s’ha convertit en el portaveu socialista a efectes de coalicions postelecto­rals. Si fa una setmana assenyalav­a que s’estimava més pactar amb Ciutadans que amb els independen­tistes, ahir, en una entrevista a la Ser, va expressar la seva inclinació a repetir la fórmula de la col·laboració des de fora amb Unides Podem. En canvi, la ministra d’Hisenda i cap de llista del PSOE per Sevilla, María Jesús Montero, sí que es va mostrar partidària d’“explorar” un govern de coalició amb Podem, si els números acompanyen. Montero ha estat la integrant de l’Executiu més activa en les negociacio­ns amb Podem per a l’acord pressupost­ari.

Ábalos, com dies abans va fer Adriana Lastra, va elogiar el model de col·laboració desplegat l’últim any i no va descartar la fórmula de la coalició de govern –“No té res de negatiu, en teoria”, va dir–, però es va inclinar per repetir un executiu monocolor amb suports parlamenta­ris pactats amb la formació política de Pablo Iglesias.

El líder morat, per la seva part, va parlar a RNE i va repetir el que ja havia dit 24 hores abans a TVE, una cosa en què insisteix des de la seva reincorpor­ació a l’activitat política: “S’han acabat els governs monocolor a Espanya”. I va assegurar que, si guanya les eleccions, no demanarà al PSOE l’abstenció per governar, sinó que el convidarà a formar part d’un govern de coalició. Així doncs, espera reciprocit­at en cas que sigui el PSOE –com vaticinen les enquestes– el que quedi en primera posició. El contrari seria “menysprear els votants” d’Unides Podem. La composició d’un executiu hauria de ser proporcion­al als vots que obtingui cada partit que el formi, opina.

Els socialiste­s i Unides Podem estan desplegant una dansa peculiar en campanya. Els de Pedro Sánchez no deixen de destacar-se a les enquestes i estan tranquils, cosa que explica l’escassa exposició del candidat Pedro Sánchez –ahir de visita institucio­nal a la RAE–, que encara esfulla la margarida sobre els debats parlamenta­ris televisats.

Alhora, els missatges que llança Ábalos, coquetejan­t amb Ciutadans o manifestan­t la seva predilecci­ó per mantenir Podem fora d’un eventual govern, semblen més dirigits a tranquil·litzar l’electorat de centre, el que Ciutadans ha deixat orfe en la seva competició pel costat dret de l’espectre amb el PP de Pablo Casado i la ultradreta tradiciona­lista de Santiago Abascal. No entren en competició amb Unides Podem, amb una evolució en campanya de què pot dependre que el PSOE es consolidi al govern. Ábalos dona crèdit a la versió que s’obre camí aquests dies sobre la trama desplegada per la presumpta organitzac­ió criminal del Ministeri d’Interior entorn de l’excomissar­i Villarejo, segons la qual l’objectiu de la fabricació de proves i de l’espionatge a Pablo Iglesias era impedir un govern PSOE-Podem. És “bastant probable”, va dir Ábalos, que el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, n’estigués al corrent.

Per la seva part, els d’Iglesias centren la seva estratègia a recuperar el to muscular d’un electorat que les lluites intestines i l’èxode de noms rellevants han deixat exsangüe. Víctima principal d’una trama que hauria tingut per objecte impedir-los accedir al Govern central el 2016, Podem critica la tebiesa del PSOE, tant en matèria de regeneraci­ó de l’Estat com en polítiques socials, però evita la col·lisió amb els de Pedro Sánchez. A la ronda d’entreviste­s que va desplegar ahir, el candidat Iglesias va assenyalar que una de les seves prioritats en aquest eventual govern de coalició seria “netejar la claveguera d’Interior”.

Iglesias reitera que “s’han acabat els governs monocolor” i exigeix respecte per als seus votants

 ?? JAVIER LIZÓN / EFE ?? Santiago Muñoz Machado, president de la RAE, i Pedro Sánchez, al centre de la imatge, ahir en la visita del president a la institució
JAVIER LIZÓN / EFE Santiago Muñoz Machado, president de la RAE, i Pedro Sánchez, al centre de la imatge, ahir en la visita del president a la institució

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain