La Vanguardia (Català)

El jutge Marchena decidirà si permet un debat electoral a la presó

- LEONOR MAYOR ORTEGA Madrid

La Junta Electoral Central (JEC) va decidir ahir deixar en mans del jutge Manuel Marchena la decisió de si s’autoritza o no la celebració d’un debat electoral a la presó de Soto del Real, tal com ha sol·licitat el candidat de Junts per Catalunya per Barcelona, Jordi Sànchez, que està ingressat en aquesta presó.

La Junta tampoc no es considera competent per resoldre una petició d’ERC per celebrar els seus actes de campanya electoral el 13 d’abril als centres penitencia­ris de Soto del Real i Madrid Mujeres. Els jutges electorals consideren que, en aquest cas, són la Junta Electoral Provincial i Institucio­ns Penitencià­ries els que han de resoldre aquesta demanda.

Sànchez va demanar la setmana passada tant a la Junta Electoral Central com a Institucio­ns Penitencià­ries que se li permetés celebrar un debat a la presó perquè es garanteixi el dret dels electors a sentir tots els candidats. L’expresiden­t de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) és a la presó, en situació de presó provisiona­l, mentre se celebra el judici per l’1-O, en què se’l processa pels delictes de rebel·lió i sedició.

La JEC va estudiar ahir aquesta demanda i va acordar que “l’òrgan competent per decidir si mesures com les demanades són compatible­s amb l’objecte de la detenció del candidat a qui es refereix aquest escrit és la Sala Penal del Tribunal Suprem, que l’està jutjant en aquest moment, raó per la qual la Junta Electoral Central no és competent per resoldre sobre el que s’ha sol·licitat”. D’aquesta manera, els jutges electorals posen la decisió en mans de Marchena, com a president d’aquesta sala del Suprem.

Malgrat que no entra en el fons del cas, la Junta recorda que ja existeix un informe d’Institucio­ns Penitencià­ries en què es desaconsel­la la celebració del debat a la presó, ja que “un acte polític d’aquestes caracterís­tiques suposaria una alteració de les normes regimental­s del centre penitencia­ri en diversos ordres, seria contrari a principis de seguretat elementals, alteraria la funcionali­tat del centre, alteraria la distribuci­ó funcional dels espais comuns i comportari­a la necessitat de reforçar el servei del personal funcionari per garantir la seguretat”.

Sànchez també va demanar a la resta de candidats per Barcelona que anessin a la presó a debatre amb ell. Només van acceptar el d’ERC, Oriol Junqueras, que també és a la mateixa presó, i Jaume Asens, d’En Comú Podem.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain