La Vanguardia (Català)

El Govern espanyol celebra que la UE defineixi Gibraltar com a colònia

- MADRID Redacció

El ple del Parlament Europeu va posar ahir per primera vegada en un text oficial de la UE la definició de Gibraltar com a colònia, un fet que va rebre l’aplaudimen­t del Govern espanyol, el PSOE, el PP i Ciutadans. La definició com a tal es va plasmar en un reglament que preveu l’exempció de visats per a estades de curta durada d’europeus al Regne Unit i, com a contrapart­ida, de britànics a la Unió Europea després del Brexit. El document inclou un peu de pàgina en què es diu “colònia” a Gibraltar.

La reforma va ser aprovada al ple de l’Eurocambra amb 502 vots a favor, 81 en contra i 29 abstencion­s. Malgrat que en la posició negociador­a sobre el Brexit ja es va incloure l’al·lusió a Gibraltar com a colònia, aquesta denominaci­ó va ser objecte de controvèrs­ia. Els britànics van provar d’endarrerir l’acord, perquè, segons va defensar el conservado­r britànic Ashley Fox, el Penyal “no és una colònia”. Fox va arribar a parlar de la “influència corrupta d’Espanya”, paraules que van ser denunciade­s pels parlamenta­ris espanyols. Iratxe García Pérez (PSOE) va dir que no permetrà que “s’insulti el Govern d’Espanya, perquè això és un insult al sentiment de la gran majoria dels homes i les dones” del país, mentre que Esteban González Pons (PP) va assegurar que “la decisió del Parlament Europeu marca un abans i un després en la posició de la UE sobre el contenciós”.

En nom del Govern d’Espanya, el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, es va congratula­r que la UE “assumeixi que Gibraltar és una colònia”, un fet que considera “una victòria política simbòlica” i “una fita

Borrell saluda la feina del PSOE, el PP i Cs a l’Eurocambra, que avala el reglament en què es ‘requalific­a’ el Penyal

més en el camí de la normalitza­ció”. Per Borrell, que Gibraltar és una colònia “ho sabíem, perquè ho havien dit el Tribunal de la UE i l’ONU, però ara ho ha dit el Parlament Europeu”. El ministre va saludar l’èxit d’“una feina conjunta dels parlamenta­ris espanyols del PSOE, el PP i Ciutadans”.

El secretari d’Estat per a la UE, Marco Aguiriano, va afirmar que els gibraltare­nys, que van votar en un 95% en contra del Brexit, “aniran veient amb absoluta naturalita­t i lògica que el seu futur passa moltíssim més per Madrid que per Londres”, mentre que el número dos del PP, Teodoro García Egea, va assenyalar que l’objectiu és “avançar cap a l’espanyolit­at del Penyal”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain