La Vanguardia (Català)

El cinema en l’era d’internet

-

HOLLYWOOD, meca de la indústria del cinema i seu dels principals estudis, sent amenaçada la seva hegemonia per les plataforme­s que ofereixen pel·lícules o sèries o documental­s via internet, i en particular per Netflix. Les xifres d’aquesta companyia són estratosfè­riques. Té 139 milions d’abonats. El 2019 estrenarà 90 llargmetra­tges –sèries a part–, mentre que grans estudis com Warner o Disney es conformara­n amb 23 i 10, respectiva­ment. Paral·lelament, destinarà 15.000 milions de dòlars a noves produccion­s. I si és important la seva inversió no ho és menys el seu deute, que supera ja els 10.000 milions de dòlars. Però l’expansió continua. I no són pocs els grans del cinema, des de Martin Scorsese fins a Isabel Coixet, passant per Steven Soderbergh o Guillermo del Toro, que han prestat els seus serveis a Netflix.

Les grans productore­s de Hollywood veuen amb recel aquest creixement de les plataforme­s que es caracterit­zen principalm­ent per la seva oferta de sèries, començant per Netflix i seguint per altres com HBO o Amazon. I proven, d’una banda, de competir en el seu terreny –Warner i Disney tenen previst llançar les seves pròpies operadores en streaming– i, de l’altra, de defensar el terreny propi, de vegades pel peculiar mètode

d’intentar impedir que les seves estrenes passin per alguns dels grans festivals de la indústria del cinema. Però no serà senzill aturar les plataforme­s, fins ara sempre a l’alça. Precisamen­t ahir es va presentar el primer gran centre de producció de Netflix a Europa, establert a Madrid, que es beneficiar­à de la posició rotular de la capital entre el Vell Continent i Llatinoamè­rica. Dimarts els empresaris catalans Jaume Roures i Tatxo Benet van triar Madrid per presentar The Mediapro Studio, nova marca sota la qual agrupen algunes de les seves companyies.

Dues idees afloren a propòsit d’aquesta evolució del sector audiovisua­l. La primera és que la lluita entre, anomenem-los així, la vella i la nova indústria del cinema, hauria d’acabar en una via de convivènci­a per a totes dues. Arribarà el dia, passada la fase d’expansió intensiva, en què el mercat mostrarà els límits i uns i altres hauran d’acomodar-se i, potser, col·laborar. La segona idea és que la instal·lació a Madrid de Netflix –que aquest any donarà feina a Espanya a més de 20.000 persones– és un reconeixem­ent al talent dels profession­als espanyols, fomentat en centres de referència com l’Escola Superior de Cinema i Audiovisua­ls de Catalunya, i concretat en els seus directors i actors i tècnics de projecció internacio­nal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain