La Vanguardia (Català)

Telemàtica

- Pilar Rahola

Com és lògic, els mitjans periodísti­cs han titulat la notícia del Constituci­onal per la banda de la investidur­a, i el titular no ha estat cap sorpresa: “El TC anul·la la llei catalana que permetia la investidur­a no presencial del president de la Generalita­t”. És a dir, ha prohibit investir el president Puigdemont en la distància, la qual cosa estava cantada, atès el posicionam­ent del Constituci­onal durant tot el procés català. I amb aquesta prohibició ha anul·lat un supòsit que ja s’havia produït en el passat a la Cambra catalana i que preveia casos com el de Puigdemont, però també d’altres com el de malaltia del candidat. Per majoria absoluta, l’article 1 del reglament permetia el debat d’investidur­a sense la presència directa del candidat, tot usant altres mètodes, escrits o telemàtics. I el TC, novament, ha imposat el seu criteri i ha anul·lat una decisió catalana.

Res de nou en un Constituci­onal que ha esdevingut el martell d’heretges de l’Estat, en el seu afany de controlar la sobirania catalana. Una nova llei catalana, doncs, cau sota la guillotina de l’Alt Tribunal, i ja són tantes les decapitade­s, que aviat entrarà en el llibre Guinness dels rècords, no endebades tant PP com PSOE han fet

En ple segle XXI el Constituci­onal torna als temps de la impremta; o del papir, fins i tot

servir el Constituci­onal com un parlament paral·lel, cada cop que han volgut erosionar les decisions del Parlament català. Però, si bé el titular de la investidur­a és el més cridaner de la resolució emesa pel TC, hi ha un subtítol molt sucós que no era tan previsible i encara és més difícil de justificar: la prohibició de l’article 2, que preveia que “el Govern i els altres òrgans col·legiats poden constituir-se, convocar i celebrar sessions, adoptar acords i remetre actes tant de manera presencial com a distància”. En ple segle XXI, doncs, just quan els consells d’administra­ció de grans trusts financers o empresaria­ls es fan per via telemàtica, i també es fan conferènci­es de premsa, reunions entre centres d’intel·ligència, negociacio­ns entre països, acords internacio­nals, etcètera, el Constituci­onal espanyol torna als temps de la impremta. O del papir, fins i tot. Els termes argumental­s són tan premoderns que causen vergonya aliena. Assegura que “la separació física no permet conèixer tot el que està succeint en un altre lloc” i ho adorna amb qüestions com la seguretat o el risc d’interferèn­cia o el secretisme. És a dir, el Govern català, per obligació del TC, ha de renunciar al segle XXI. La qual cosa és encara més surrealist­a quan recordem que, durant el 155, tots els ministres i funcionari­s espanyols que governaven Catalunya usaven la telemàtica per donar ordres i despatxar amb els directors generals. Aleshores no hi havia els pretesos riscos que anomena el Constituci­onal? Els ministres espanyols poden i els consellers catalans no? Certament, l’obsessió d’Espanya per controlar Catalunya és tan bèstia, que arriben al ridícul d’anul·lar la modernitat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain