La Vanguardia (Català)

Internet i alguns periodiste­s

- Eulàlia Solé E. SOLÉ, sociòloga i escriptora

Fa 50 anys, Vinton Cerf i Robert Kahn van crear internet, segurament sense adonar-se que estaven capgirant el món. El canvi manifest incumbia la comunicaci­ó, però el latent concernia la manera de viure en general. El cert és que ni tan sols vint anys enrere no s’havia assumit el que internet significa en l’actualitat.

Neix aquesta reflexió d’un estudi que amb l’enyorada Rosa Virós, que va ser rectora de la UPF entre el 2001 i el 2005, vaig fer l’any 1998 sobre l’evolució del periodisme. Respecte d’això, vaig poder entrevista­r destacats periodiste­s, posant èmfasi entre altres ítems en els efectes d’internet en els mitjans de comunicaci­ó. Recupero el document i comprovo que

l’arribada d’internet era observada majoritàri­ament amb escepticis­me. Crec que als concernits no els molestarà que transcrigu­i aquí algunes opinions, sinó que més aviat els pot interessar.

Daniel Arasa, en aquells moments cap de redacció d’Europa Press Catalunya, assenyalav­a que internet s’anava introduint sobretot entre la ciutadania. Que començava a ser útil com una extensió per als diaris, però no esdevindri­a important per a les agències de notícies pel fet d’estar obert a tothom. Ramon Miravitlla­s, presentado­r de programes a TVE Catalunya, considerav­a que internet podia resultar claustrofò­bic. I afegia que, com a mitjà de comunicaci­ó, seria necessari que tots els transmisso­rs tinguessin una certa preparació intel·lectual. Fora d’això, amb bon ull clínic va advertir: “Les noves tecnologie­s poden esclavitza­r”. Esmento finalment, atès que no disposo de més espai, l’aleshores director adjunt de La Vanguardia Lluís Foix, qui va exposar que, atès que la informació ja no era monopoli dels periodiste­s, això els obligava a ser millors: “La gent pot elegir entre premsa, ràdio, televisió, internet, i els periodiste­s han de saber interpreta­r i ser més científics que les altres persones”.

Transcorre­gudes dues dècades, es fa patent l’aleshores imprevisib­le presència abassegado­ra d’internet. Des dels diaris digitals fins als telèfons mòbils intel·ligents, la comunicaci­ó virtual ha comportat el que o bé no es concebia, o bé es temia. Internet sí que és important per a les agències, sí que constreny els periodiste­s a ser més rigorosos que la resta d’usuaris, sí que ha fet realitat que pot tiranitzar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain