La Vanguardia (Català)

Imperis imperdonab­les

- Luis Racionero

Vaig assistir el 1992 a una jornada commemorat­iva del centenari del descobrime­nt a San Juan Cholula, a Mèxic. No va faltar el retret ¿inevitable?: “Vostès van venir aquí i van perpetuar una escabetxad­a en robatori d’or i plata”. Com que no havia previst la possibilit­at d’aquesta ocurrència vaig contestar tot d’un plegat: “Mireu, a nosaltres ens van envair els romans més de mil cinccents anys abans per endur-se l’or i la plata que hi havia en abundància a la península Ibèrica i van matar tot el que va fer falta. Per què no aneu a Oceania o allà on pugueu a conquerir un imperi?”.

Talleyrand deia que la traïció és una qüestió de dates, i els imperis sembla que també. Hi ha segles en què un no està per a imperis i tampoc a ningú no li agrada que els hi refreguin com si la història fos responsabi­litat només d’uns quants.

Els fenicis van donar nom a Espanya des de les seves primeres arribades a la nostra Península per canviar mercaderie­s a Orient per certs metalls, en especial plata elaborada pels ibers. Li van dir ja per sempre Spania, span, que significa l’ocult, l’ignot. Posidoni ho assegurari­a, per ell la nostre terra “no era rica pel que mostrava, sinó pel que amagava”.

El territori hispà en els temps remots de la prehistòri­a va ser considerat com el país més ric i privilegia­t de l’ecumene per l’abundància en metalls útils. La llunyana Hespèria era llavors com Mèxic i el Perú al segle d’or, o com els Urals i l’Àfrica del Sud després. L’or i la plata, el coure i l’estany, components del bronze; el ferro, de mineral abundant i difícil metal·lúrgia; el plom pesat i tou, el singular i meravellós argent viu, les pedres rares i els bonics marbres constituïe­n un objectiu per a la cobdícia dels pobles de l’Orient mediterran­i. En aquest mar va assolir una gran difusió el mite del Jardí de les Hespèrides, Spania i després Hispània, a la frontera màgica de

Finis Terrae. Llegendes fantàstiqu­es van recórrer els països riberencs, portades per viatgers que tornaven d’un món tan distant i misteriós: clima idíl·lic, bonics jardins, hortes fèrtils, grans boscos pletòrics de caça, jaciments enlluernad­ors de metalls preciosos..., tot això guardat per un poble de guerrers ferotges que vestien de fosc i regalaven ornaments de plata fina a les seves dones.

La faula de Spania devia adquirir caràcters insospitat­s. Aristòtil, Posidoni, Estrabó i Ateneu, entre d’altres, es van fer ressò de relats de Diodor de Sicília sobre un esdevenime­nt portentós ocurregut molt abans a Hispània. La imprudènci­a d’uns pastors va provocar un foc terrible que es va estendre per boscos i selves durant setmanes i setmanes –Pirineu, la muntanya ígnia–. L’incendi va ser tan gran i persistent que va cremar la terra, es van liquar els metalls i des de les muntanyes descendien a les valls rierols de plata pura. La llegenda no és inversembl­ant: el carbó mineral cala foc i abrasa els jaciments de plata fins a liquar-la i vessar-la, en fastuosa lava, cap a les valls mediterràn­ies. Es pot demanar més? Amb un malbaratam­ent tan gran feia Espanya la seva entrada en la història.

Hespèria va ser l’Amèrica de l’antiguitat, rica en metalls i vegetals; va ser Sepharad per als jueus errants, jardí del profeta, claustre de monjos cristians. En aquesta terra amable van conviure les tres grans religions i cultures de la Mediterràn­ia, i del món antic. Va conèixer de primera mà fenicis, grecs i romans; visigots, moros i jueus. Va comerciar amb Orient, va estudiar a Ripoll, va ensenyar a Salamanca i va traduir a Toledo. De la Mediterràn­ia va passar a l’Atlàntic: l’esfereïdor­a evolució. El canvi d’escala del Mare Nostrum a l’Oceà ignot es va fer des de la península Ibèrica; no en va és la falca d’Europa, el fulcre on els dos mars donen suport a la desigual balança. Va explorar Amèrica, va circumnave­gar la Terra, va conèixer l’Àfrica i Àsia. Va erigir el primer imperi modern, va voler dominar Europa i va fracassar abans que els països que la van imitar. Després es va tancar a esperar la seva hora. Debilitada per una llarga sèrie de guerres civils, d’intransigè­ncia i expulsions, que emergeixen per fi d’una edat conflictiv­a per obrir els ulls a Europa i al món.

Cal demanar perdó pels imperis? Segurament, però qui comença? Quan Melina Mercouri va demanar a Anglaterra que tornés els marbres del Panteó adquirits per lord Elgin, una conservado­ra del British li va suggerir que primer els grecs podrien tornar les estàtues que Alexandre va espoliar als perses. I així anar-hi anant. Per què no muntar una sessió plenària expiatòria de l’ONU per a catarsi col·lectiva de la història? Alguna cosa semblant a les confession­s espontànie­s de les purgues comunistes.

Cal demanar perdó pels imperis? Segurament, però qui comença?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain