La Vanguardia (Català)

Els gats reconeixen el seu nom quan una persona els parla

- MAYTE RIUS

Els gats no fan tant cas com els gossos quan se’ls crida, però això no vol dir que no sàpiguen que els estan cridant. Reconeixen el seu nom i el distingeix­en d’altres paraules amb la mateixa longitud i la mateixa entonació, fins i tot si qui el pronuncia és una persona desconegud­a per a ells. Això és el que conclou un estudi d’un grup d’investigad­ors japonesos liderat per Atsuko Saito, de la Universita­t de Sofia (Tòquio), que s’acaba de publicar a Scientific Reports.

Saito explica, per correu electrònic, que han analitzat la capacitat de comprendre paraules de 78 gats (de particular­s i d’un cafè de gats) mitjançant mètodes d’habituació i deshabitua­ció, com van fer en un treball previ, del 2013, que va demostrar que el gat reconeix la veu del seu propietari. Aquesta vegada l’experiment consistia que un dels investigad­ors o l’amo de l’animal deia quatre paraules diferents seguides del seu nom per detectar si el gat responia a aquest últim movent les orelles, el cap o la cua, o vocalitzan­t, si responia de la mateixa manera que a les altres paraules o mostrava respostes decreixent­s al que escoltava abans del seu nom.

I, segons Saito, els gats van poder distingir el seu nom de paraules que tenien la mateixa longitud i la mateixa accentuaci­ó. I també hi responien si era un desconegut qui els parlava, cosa que desmunta la tesi d’estudis anteriors segons els quals els gats només reconeixen la veu dels seus amos.

“Els que treballem amb animals de companyia sabem des de fa temps que els gats són capaços d’entendre signes visuals i ordres verbals, però està bé aconseguir una demostraci­ó científica per als incrèduls”, assegura Paula Calvo, etòloga investigad­ora de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la UAB i directora de la plataforma Antrozoolo­gía.com. I explica que hi ha moltes persones, fins i tot veterinari­s, que creuen que els gats no entenen el llenguatge humà perquè no sempre fan atenció i obeeixen. En canvi, Calvo està convençuda que els gats “sí que entenen les paraules, saben el seu nom i, tot i que saben que els crides, no responen perquè no els dona la gana, perquè la majoria dels gats no desenvolup­en una alta afecció” cap al propietari a causa del seu origen. La prova, diu, és que hi ha gats entrenats, que responen a ordres i que treballen en publicitat o en programes de teràpia amb animals.

Saito detalla que, segons la seva investigac­ió, l’habilitat per distingir el seu nom de paraules genèriques és similar entre els gats que viuen en cases particular­s i els de la cafeteria. En canvi, van veure que aquests últims eren menys capaços de discrimina­r el seu nom dels d’altres gats amb què cohabiten. Els investigad­ors pensen que pot ser perquè els gats del cafè escolten sovint el seu nom amb els dels altres gats amb què conviuen i potser associen tots els noms –i no només el seu– amb una recompensa o un càstig.

 ?? SPOOH / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O ?? Hi ha gats entrenats que responen a ordres
SPOOH / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O Hi ha gats entrenats que responen a ordres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain