La Vanguardia (Català)

“Què se n’hauria fet, de mi, sense ajuda?”

Deu entitats socials de set províncies, guardonade­s amb els premis La Caixa a la innovació social

- CELESTE LÓPEZ

Què se n’hauria fet, de mi, sense ajuda? Què se n’hauria fet, de qualsevol de nosaltres, sense la mà que en algun moment necessitem? Hi ha molta gent que necessita aquesta empenta, perquè, si no, és impossible. Ajudem-los!”. Gema Carrasco és portaveu de l’associació Crecer con Futuro (Dos Hermanas, Sevilla), una entitat bolcada en la recerca de famílies col·laboradore­s per acollir temporalme­nt menors tutelats que viuen en centres de protecció de menors. “Sisplau, aquests nens no han fet res dolent. Són allà perquè la família no els pot atendre per múltiples raons. No podem deixar que creixin sense el referent d’un adult, d’una família”, ens explica.

I recorda el cas d’una nena amb discapacit­at intel·lectual que

sempre era al centre. Ningú la venia a treure, ni per Nadal, ni per Setmana Santa, ni els caps de setmana, ni per vacances. “Se’t trencava l’ànima quan la veies sola, mentre tots se n’anaven a gaudir d’uns quants dies amb les famílies col·laboradore­s”, recorda Gema Carrasco.

De totes maneres, un dia van trobar una família que estava disposada a compartir el seu lleure amb la nena. Un membre de la família treballava amb persones amb discapacit­at, i va pensar: “Per què no?”. La menor està a punt de fer els 18 anys, i el més segur és que se’n vagi a viure amb aquesta família de manera permanent. Per coses així, tot això val la pena”, explica emocionada Carrasco, que també té en acollida un jove que ja ha fet els 18 anys.

Crecer con Futuro és una de les deu entitats guardonade­s amb els premis La Caixa (15.000 euros) a la innovació social. Aquests guardons reconeixen l’esforç de les organitzac­ions per millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerable­s. Aquest any hi ha hagut, a més a més, un accèssit, premiat amb 5.000 euros.

Les entitats premiades, que ahir van rebre el guardó de mans de la ministra de Sanitat i Benestar Social, Luisa Carcedo, i el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, desenvolup­en la seva tasca social a les províncies de Barcelona, Granada, Madrid, Sevilla, Tarragona, Bizkaia i Saragossa, i arriben a més de 10.000 beneficiar­is.

En aquesta última ciutat hi actuen les Filles de la Caritat - Obra Social Sant Vicenç de Paül, guardonade­s pel seu projecte Allotjamen­t Alternatiu Pont. L’entitat disposa de 21 habitatges que posen a disposició de persones en situació de risc. Des de víctimes de tràfic fins a refugiats o persones sense casa. “Qualsevol hi és benvingut”, assenyala Nieves García.

En col·laboració amb altres entitats, com Metges del Món, o amb les dedicades a les persones sense llar i amb les administra­cions públiques, l’entitat guardonada acull en aquestes cases els que ho necessiten, “però no només des del punt de vista assistenci­al, sinó de tot, perquè aconseguei­xin la seva autonomia. Se’ls dona formació, se’ls informa sobre qüestions legals, se’ls assisteix amb tota mena de tràmits... L’objectiu és que aconseguei­xin posar-se a caminar sols, de manera independen­t”, explica García, que lloa l’ajuda dels més de 60 voluntaris.

La representa­nt d’aquesta entitat recorda una jove víctima de tràfic que van acollir fa un temps. Va arribar, embarassad­a i completame­nt destrossad­a per tot el que havia viscut i patit els anys de

Crecer con Futuro busca famílies per acollir els caps de setmana menors tutelats en centres

captiveri sexual. La van cuidar, la van ajudar a sobreposar-se... “Va tornar al seu país amb el seu nadó, però abans, gràcies al seu testimoni, va aconseguir que es desmantell­és un organitzac­ió mafiosa que operava a Saragossa”, recorda.

El subdirecto­r de la Fundació Bancària La Caixa, Marc Simón, es mostra orgullós de cadascun dels projectes guardonats i dels molts que es van presentar perquè reflecteix­en l’Espanya solidària que lluita per aconseguir una vida millor per als més vulnerable­s. Aquesta edició s’han presentat 460 candidatur­es, i han competit a la final 37 projectes. “Cada vegada és més difícil decidir: aquest és el nivell del treball de les entitats socials”, assenyala Simón.

 ?? AMAFE ?? Membres de l’Associació Madrilenya d’Amics i Familiars de Persones amb Esquizofrè­nia
AMAFE Membres de l’Associació Madrilenya d’Amics i Familiars de Persones amb Esquizofrè­nia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain