La Vanguardia (Català)

Oferta dels quioscos per no canviar de lloc a la Rambla

Les parades proposen a l’Ajuntament de reduir les dimensions que tenen a canvi de continuar al mateix lloc on són ara

- LUIS BENVENUTY

Els quiosquers de la Rambla van llançar ahir una iniciativa destinada a mantenir els seus emplaçamen­ts al passeig. A canvi que no els traslladin estan disposats a reduir immediatam­ent les dimensions dels negocis. L’oferta que els quiosquers van presentar ahir a la major part de les forces de l’oposició també pretén obrir la porta a la negociació amb l’Ajuntament. La veritat és que en aquests moments les relacions dels quiosquers de la Rambla i el govern de l’alcaldessa Ada Colau són una mica aspres. De fet, fonts municipals asseguren que el que diuen els quiosquers no és veritat, que encara no hi ha res de decidit i que els quioscos no s’amuntegara­n en un extrem del passeig.

“Aquest govern municipal no ens fa cas –diu Juan Jiménez, president de l’associació de venedors de premsa de la Rambla–. No ens van tenir en compte en el procés participat­iu del pla de reforma de la Rambla. Ens van dir que vuit dels onze quioscos es desplaçari­en al tram més pròxim al mar, entre el carrer Unió i les Drassanes. Però no ens van dir quan. Aquesta mesura serà la nostra ruïna. Els quioscos no poden sobreviure amuntegats”.

A canvi de mantenir els seus llocs, els quiosquers estan disposats a reduir-ne les dimensions immediatam­ent, a complir com més aviat millor l’últim pla especial de la Rambla i a no esperar fins al final de les concession­s el 2030. Així doncs, continua Jiménez, van encarregar a l’arquitecta Mariona Benedito el dibuix d’un nou establimen­t que posa al dia l’esperit de del disseny dels anys setanta de Pep Alemany i, sobretot, rebaixa la superfície que ocupen en un 45%. “Podríem conservar les dimensions fins al 2030, però entenem que guanyar espai per a la gent és bo per a tothom”. Els quiosquers asseguren que no demanarien cap indemnitza­ció.

Al govern de Colau no li fa cap gràcia la maniobra dels quiosquers. Fonts de l’Ajuntament responen que en aquests moments “es negocia amb l’objectiu de determinar quin ha de ser el model de quiosc que s’implanta a la Rambla, i després es tractarà quins emplaçamen­ts tindran”. A més, indiquen els tècnics de l’Ajuntament, en la primera fase de la reforma només queda un quiosc afectat. “Aquest quiosc es ressituarà durant les obres, però no veurà afectat l’emplaçamen­t definitiu”. Les fonts agreguen que “la voluntat del Consistori és implantar el nou model de quiosc a mesura que avanci la reforma, i també allargar les concession­s per poder implantar el quiosc definitiu amb les obres d’urbanitzac­ió de la Rambla”.

I és que els quiosquers també miren d’alentir la reforma de la Rambla. En aquest punt estan teixint una aliança amb els restaurado­rs, que denuncien que el govern de Colau vol aprofitar la reforma del passeig per retallar-los les taules i cadires. Per tant, uns i altres estan decidits a fer que les acaballes del mandat no serveixin per aprovar el projecte executiu de la transforma­ció del primer tram de la Rambla, el que hi ha més a la vora de plaça Catalunya. Els seus contactes amb l’oposició també persegueix­en aquest objectiu.

L’associació de veïns i comerciant­s Amics de la Rambla, tot i això, entén que la reforma del passeig és tan urgent que els seus tràmits i passos no s’han d’endarrerir ni un minut més. Amics de la Rambla, però, també pensa que en aquests plans encara no hi ha d’aparèixer la distribuci­ó definitiva ni de les terrasses ni dels quioscos, que la disposició d’aquests elements al lloc més transitat de Catalunya, a l’aparador més internacio­nal de Barcelona, és una qüestió de tanta volada que s’hauria de sotmetre a un debat ciutadà molt més ampli i no solament a una negociació entre l’administra­ció i els implicats directes. “Creiem que encara cal treballar una mica més quina mena de quioscos volem –diu Fermín Villar, president de l’entitat–. Fa falta un debat de ciutat. En qualsevol cas, no ens sembla lògic que no hi hagi ni un quiosc entre els carrers Portaferri­ssa i Unió”.

Fonts municipals responen que encara es negocia quins seran els emplaçamen­ts

 ?? QUIOSCOS DE LA RAMBLA ?? Imatge virtual del nou disseny proposat pels quiosquers
QUIOSCOS DE LA RAMBLA Imatge virtual del nou disseny proposat pels quiosquers
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Aquest és l’aspecte actual dels quioscos de la Rambla
LLIBERT TEIXIDÓ Aquest és l’aspecte actual dels quioscos de la Rambla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain