La Vanguardia (Català)

L’aire del metro se sotmet a proves a la recerca d’amiant

Un laboratori amb l’última tecnologia analitzarà mostres de diferents punts per verificar que no hi ha perill en el transport

- DAVID GUERRERO

Els controls per detectar amiant al metro de Barcelona entren en una nova fase. Una empresa especialit­zada s’encarregar­à d’agafar mostres de l’aire en 70 punts diferents de la xarxa de metro durant les pròximes setmanes per enviar-les a un laboratori francès que disposa de l’última tecnologia en la detecció del perillós material cancerigen.

S’analitzarà l’aire en 31 estacions de les cinc línies convencion­als (de l’L1 a l’L5) on se sap que hi ha materials amb amiant, que no es considera perillós si no hi ha desprenime­nts de les fibres. També es recolliran mostres de 21 punts dels túnels del metro, de la pols de les vies i dels filtres de climatitza­ció de diversos trens. A més a més, es mesuraran els nivells en tres dels grans intercanvi­adors de la ciutat (Passeig de Gràcia, Catalunya i Sants Estació), tant a les andanes com als accessos. Les línies 9 i 10 es van construir en un moment en què l’amiant ja era cosa del passat, de manera que queden al marge dels controls. En canvi, la línia 11 se sotmetrà a estudi a causa de la seva proximitat geogràfica a punts en què s’ha detectat amiant a Montcada i Reixac. En total, 208 noves mostres d’aire i materials sòlids per garantir que no hi ha ni rastre d’amiant.

Els últims anys, Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) ha fet 280 anàlisis prèviament, i totes han donat resultats per sota dels valors considerat­s perillosos. Només s’ha trobat a la pintura interior dels baixos dels vagons més antics del metro, que l’empresa s’ha compromès a substituir durant els pròxims quatre anys.

Els treballado­rs faran aturades de quatre hores per tanda dilluns amb serveis mínims d’un 40% en hora punta

La recollida de les noves mostres estarà supervisad­a per un consell científic impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona i estarà format per experts en higiene ambiental. El mateix grup també té l’encàrrec de desenvolup­ar el pla de desamianta­tge i dels programes de vigilància

sobre la presència d’aquest material a la xarxa i als centres de treball.

Pel que fa a la vigilància sobre el personal, es faran revisions a 329 jubilats més, que s’afegiran als 89 antics treballado­rs ja dins del pla de control. Són persones que han treballat al transport públic els últims 15 anys i que podrien haver estat exposades a materials amb contingut d’amiant, com ho són els 22 treballado­rs en actiu amb afectacion­s pleurals diagnostic­ades.

Amb tot plegat no n’hi ha hagut prou per convèncer els treballado­rs del metro, que mantenen la convocatòr­ia de vaga per dilluns

per la gestió que està fent l’empresa pública sobre la presència d’amiant. En comparació amb les últimes vegades, la durada de les aturades per torn serà més llarga i els serveis mínims declarats pel Departamen­t de Treball són més baixos, de manera que l’afectació als usuaris serà més gran. Circularan un 40% dels trens en hora punta, de 6.30 h a 9.30 h i de 16 h a 20 h. Al torn de nit només hi haurà un 20% de circulacio­ns. El 29 d’abril tornaran a fer vaga si no s’acosten les posicions entre el comitè d’empresa i la direcció, cosa poc probable a hores d’ara després del fracàs de la mediació dels últims dies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain