La Vanguardia (Català)

En espera del burofax

- Silvia Angulo

El temible burofax encara no ha arribat, però després de trucar infructuos­ament al propietari durant els últims dos mesos el desenllaç és més que previsible. No hi haurà renovació del lloguer i si n’hi ha, la renda serà inassumibl­e. Ja paga 1.350 euros, té una bona feina, és pare divorciat amb custòdia compartida, però haurà de buscar-se un altre habitatge. El que més el preocupa és que la seva futura casa sigui a prop de l’escola dels seus fills i poder quedar-se al barri. La situació no és més bona a l’Eixample, on una inquilina acaba de fer les maletes amb la seva parella i la seva filla i s’han traslladat a Sant Feliu, on s’han comprat un pis. L’habitatge pel qual pagaven 970 euros costa, un mes després de marxar, 1.400 euros. I mentre uns es traslladen, d’altres busquen l’enèsim pis per compartir o es congratule­n de la proesa de fer tretze anys que són al mateix habitatge, bastant atrotinat i sense que els arreglin l’escalfador, però amb pujades que es limiten a l’IPC. Tal com està el mercat és tot un èxit.

Tots aquests exemples són reals. Gent que té una feina, més ben o mal pagada, amb dificultat­s per trobar un lloc per viure. Diuen que els lloguers es comencen a moderar, que a la fi s’ha tocat sostre després d’un increment continuat d’un 40% en cinc anys. La veritat és que els ciutadans no poden pagar més. Amb els salaris estancats o en retrocés des de la crisi, és inviable destinar una gran part dels ingressos a un sostre

No hi ha una vareta màgica per resoldre el problema de l’habitatge i qui digui el contrari menteix

per arrecerar-se. També cal menjar, vestir-se, moure’s per la ciutat i potser, sí queda alguna cosa, sortir a divertir-se. Per això n’hi ha molts que s’estimen més marxar fora de la ciutat i estalviar-se un procés que es repeteix cada vegada que cal renovar el contracte i que genera angoixa, llàgrimes i moltíssima desil·lusió.

No hi ha una vareta màgica per resoldre el problema de l’habitatge i qui digui el contrari menteix. Tant és que sigui abans o després de les eleccions. Costa molt recuperar el que no s’ha fet fins ara i la situació no canviarà ni d’aquí quatre anys ni d’aquí vuit. Tampoc no és feina per a una única administra­ció. Per això, resulta descoratja­dor el poc interès exposat pels caps de llista per Barcelona en les eleccions generals durant el debat de dimecres, organitzat per La Vanguardia, en què havien d’aportar idees sobre aquest tema. I més lamentable és la batalla protagonit­zada aquesta setmana per Generalita­t i Ajuntament a costa del decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge, amb acusacions de “deslleialt­at institucio­nal” i “de mentir” que han anat d’un costat a l’altre de la plaça Sant Jaume. Si és tan urgent buscar solucions, per què s’han de barallar. La qüestió requereix grans consensos i els nostres responsabl­es polítics semblen impossibil­itats per arribar-hi. És urgent aconseguir un pacte d’Estat entre totes les administra­cions, en el qual també participin les entitats socials vinculades a aquesta problemàti­ca i que compti amb la complicita­t dels promotors. La col·laboració publicopri­vada és determinan­t per començar a canviar la situació en què viuen massa famílies.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain