La Vanguardia (Català)

Obama va passar com una exhalació per Sevilla

Decepció dels que esperaven més contacte amb la ciutat

- Sevilla

Vist i (més aviat) no vist. La curta estada de l’expresiden­t dels Estats Units Barack Obama a Sevilla ha causat decepció: tot just unes hores, de les quals en va passar unes quantes tancat al luxós hotel Alfonso XIII. Només van poder veure’l els assistents al Congrés Mundial de Turisme.

Obama va sortir de l’hotel dimecres al migdia per anar directamen­t al palau de congressos Fibes, a l’altra punta de la ciutat. A l’entrada d’aquest luxós edifici d’arquitectu­ra regionalis­ta, que allotja el millor establimen­t hoteler de la ciutat, s’hi concentrav­en desenes de persones, la immensa majoria turistes dels EUA, que esperaven un gest o una salutació. No n’hi va haver, però. Les entrades i sortides d’Obama es van fer en un cotxe negre enorme precedit i seguit per vuit vehicles més del mateix color, atapeïts d’agents de seguretat.

Els moments de festa d’Obama, al marge del congrés, van tenir lloc al vespre, després de l’entrevista conferènci­a que va fer a Fibes amb el president de la cadena Hilton: la breu trobada amb Pedro Sánchez i una sessió de fotos individual­itzades, per a la qual els congressis­tes van haver de passar un estricte filtre d’aprovació.

A última hora, quan el sol ja es ponia a Madrid, Obama va arribar als Reales Alcázares per fer l’única visita que es va permetre al ric patrimoni cultural sevillà. No va tenir temps per a la catedral ni l’Arxiu d’Índies, malgrat que estan a tret de pedra de l’alcàsser de Pere I, el Cruel, on Obama es va interessar especialme­nt pels racons on es va gravar Joc de trons.

La jornada es va acabar amb un sopar informal al restaurant Bache San Pedro. La tria del local, una feina difícil en una ciutat amb més de quatre mil possibilit­ats, va ser obra de l’exambaixad­or dels Estats Units James Costos i el seu marit, Michael Smith, bons coneixedor­s de la cuina d’Álex Alcántara, el seu propietari. Tots dos són molt assidus del local que aquest gadità va obrir a Madrid fa uns anys.

Obama, que va animar els turistes a visitar una “ciutat preciosa i espectacul­ar”, no va complir el seu consell i amb prou feines en va conèixer una ínfima part. Tampoc no es va barrejar amb els sevillans, que esperaven molt més d’ell.

Del ric patrimoni cultural sevillà, l’expresiden­t dels EUA només va visitar els Reales Alcázares

 ?? INSTAGRAM ?? Michael Smith, Juan Espadas, Barack Obama, Antonio Muñoz i James Costos als Reales Alcázares
INSTAGRAM Michael Smith, Juan Espadas, Barack Obama, Antonio Muñoz i James Costos als Reales Alcázares

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain