La Vanguardia (Català)

De part (del procés)

-

La iniciativa de Jordi Évole d’obrir un debat sobre el paper dels periodiste­s (noteu que no dels mitjans de comunicaci­ó) no només és necessària, sinó també higiènica. Algun paper important hem tingut els que ens dediquem a la informació en tot el que ha passat a Catalunya els últims anys.

En un moment determinat de la carrera que va emprendre Artur Mas en plena crisi econòmica, hi va haver periodiste­s que van considerar un deure patriòtic posar-se de part del procés. Aquesta tria, de manera automàtica, va situar els que no ho van fer en una espècie de trinxera contrària. Si no estàs amb mi, estàs contra mi. Així és com funcionen els processos de polaritzac­ió. I hi ha poques qüestions que divideixin més qualsevol col·lectiu humà que la possible secessió d’un país.

En aquesta dinàmica, el debat sobre el paper dels periodiste­s perd una mica de justícia, perquè els que van creure

que no s’havien de deixar portar per la iniciativa d’uns polítics estaven, en aquesta controvèrs­ia, en igualtat de condicions que els que sí que ho van fer.

La falsa discussió és considerar que el periodista ho ha de ser de part. Tots cometem errors cada dia, però en el codi deontològi­c de la nostra professió aquest límit és clar per a tothom. Tot i això, en el cas del procés, les línies divisòries van desaparèix­er per a alguns. Dit d’una altra manera, un periodista pot ser independen­tista en les seves conviccion­s, però no hauria de deixar que això influís en la seva feina fins al punt de relatar les coses com sap que no són, sinó com vol que siguin.

Al Salvados d’Évole només hi havia periodiste­s de ràdio i de televisió. Si el programa de La Sexta va tenir moments de tensió, és imaginable que un debat de caracterís­tiques semblants amb premsa escrita (web i paper) pot donar per a escenes del mateix calat.

Una altra qüestió és el paper dels mitjans de comunicaci­ó públics. En futures anàlisis del que ha passat seran una part important de les conclusion­s.

El paper de tots els periodiste­s en aquestes redaccions no ha estat fàcil. A Televisió Espanyola, els informador­s van arribar a elevar protestes públiques per informacio­ns que van considerar esbiaixade­s en el seu propi mitjà en més d’una ocasió. A TV3 i Catalunya Ràdio, això no va passar mai.

Els mitjans de comunicaci­ó privats són una altra cosa. Cadascú ha mantingut la seva pròpia línia editorial i són els lectors o oients els que decideixen si els informen de manera adequada.

La qüestió a Salvados va ser si els periodiste­s havíem “comprat” (en el sentit d’assumir) el procés. No tots. Molts ho van fer de bona fe, però hi ha un moment en què les evidències són tan palmàries que es pot i s’ha de posar el fre de mà. Per això és pertinent la resposta-pregunta d’Évole a Mònica Terribas sobre si havia d’admetre que li havien mentit: “Per què no?”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain