La Vanguardia (Català)

“Som aquí per quedar-nos”

Reed Hastings, el conseller delegat i cofundador de Netflix, va inaugurar ahir a Madrid el seu primer centre de producció a Europa

- FRANCESC PUIG Madrid

Som aquí per quedar-nos i formar part de l’ecosistema creatiu espanyol”, va dir ahir Reed Hastings, conseller delegat de Netflix i cofundador de la companyia, durant la inauguraci­ó oficial de la seva primera seu de producció a Europa a Tres Cantos, un municipi a 23 quilòmetre­s al nord de Madrid. El complex, que rep el nom de Casa Netflix, ocupa un espai de 22.000 metres quadrats llogats al Grup Secuoya.

De moment ja estan en funcioname­nt tres platós de 1.200 metres quadrats en espera que se’n construeix­in dos més els pròxims mesos. El centre ja ha acollit els rodatges dels nous episodis de La casa de papel, que s’estrenarà el 19 de juliol, i de la part espanyola de la sèrie internacio­nal Criminal, que dirigeix Mariano Barroso. La plataforma també va voler recordar que el 2018 més de 13.000 actors, tècnics i figurants van fer realitat la producció original de Netflix a Espanya i que aquest any es preveu que el nombre augmenti fins a 25.000 llocs de treball.

Hastings va mantenir una relaxada conversa amb Álvaro Morte, el protagonis­ta de La casa de papel, durant la qual va destacar que a Espanya “hi ha bons profession­als i molt talent” i que havia estat “increïble” veure que produccion­s espanyoles com Élite o La casa de papel –de les quals un 90% de l’audiència s’ha produït fora d’Espanya– havien conquerit molts dels 139 milions de subscripto­rs que té la plataforma

en més de 190 països. “Aquest és el nostre primer centre de producció, i estem molt il·lusionats pel contingut que s’hi produirà i del qual gaudiran cases d’arreu del món”, va afegir.

Francisco Ramos, vicepresid­ent de continguts originals espanyols, va moderar una taula rodona amb Mariano Barroso, cineasta i president de l’Acadèmia de Cinema, Álex Pina, creador de La casa de papel, Belén Atienza, productora d’El inocente, i Teresa Fernández-Valdés, creadora de Las chicas del cable i Alta mar. En aquest debat, Atienza es va mostrar emocionada que cultures tan diferents se sentin pròximes als seus personatge­s, i Pina va destacar que les sèries espanyoles fa dues dècades que guanyant terreny a la ficció nord-americana pel que fa a presència al prime time de les cadenes i que ara “el repte que tenim al davant és fer el salt cap a altres mercats”.

Barroso va afirmar respecte al debat entre cinema i televisió i les finestres de distribuci­ó que “s’ha de treballar mà a mà amb l’Acadèmia de Televisió per donar suport a aquest moment tan bo per a la nostra indústria, en què hi ha espai per treballar amb tots els agents del mercat i explorar tota mena de fórmules d’exhibició”.

Per la seva part, FernándezV­aldés va comentar que, durant la crisi de la indústria, “els creadors no ens podíem permetre pensar en històries que no poguessin ser produïdes per falta de pressupost” i que “ara podem tenir els recursos per somiar i plantejar projectes més ambiciosos” gràcies a aquesta expansió internacio­nal de la ficció espanyola.

Netflix va desembarca­r a Espanya l’octubre del 2015 i des d’aleshores ha realitzat 24 produccion­s i 40 coproducci­ons. Amb la voluntat d’estrenar entre 10 i 12 sèries anuals, la plataforma té en marxa diversos projectes com les noves temporades de Las chicas del cable, Élite, Paquita Salas i La casa de papel, i també noves ficcions com Alta mar, Hache, Valeria, El vecino o Días de Navidad.

A més ahir es van anunciar dues novetats més: El inocente –l’adaptació d’un best-seller de Harlan Coben que ha creat Oriol Paulo– i Los favoritos de Midas –una adaptació lliure ambientada en l’actualitat d’un conte de Jack London que protagonit­zarà Luis Tosar i que ha estat creada per Mateo Gil i Miguel Barros.

 ?? LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE ?? Reed Hastings i Álvaro Morte durant l’acte celebrat ahir
LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE Reed Hastings i Álvaro Morte durant l’acte celebrat ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain