La Vanguardia (Català)

‘Cuando un cantor se va’

ALBERTO CORTEZ (1940-2019) Cantautor

- DONAT PUTX

Li deien el cantor de les coses simples, que segurament són les més importants de la vida. El cantautor argentí Alberto Cortez va morir ahir a la tarda a conseqüènc­ia d’una insuficièn­cia cardíaca en un centre hospitalar­i de Madrid, la ciutat on vivia des de feia força anys. El dia 28 de març, l’artista va ser ingressat d’urgència i va haver de cancel·lar concerts compromeso­s a la República Dominicana. No s’ha pogut fer res per salvar la vida d’aquest destacat creador nascut el 1940 a la localitat de Rancul, a La Pampa, i que serà recordat per esplèndide­s cançons com En un rincón del alma, Cuando un amigo se va o A partir de mañana.

Gran amic del també desaparegu­t cantautor Facundo Cabral –amb qui va protagonit­zar l’espectacle Lo Cortez no quita lo Cabral–, el seu nom també està associat a gegants com Joan Manuel Serrat –que va incloure músiques de Cortez al seu disc del 1969 Dedicado a Antonio Machado, poeta–, Mercedes Sosa o María Dolores Pradera.

El seu nom de naixement és José Alberto García Gallo i va ser un apassionat de la música des de ben petit. Amb tan sols 20 anys, va arribar a Bèlgica formant part de l’anomenat Argentine Internatio­nal Ballet Show, en què també militava el seu compatriot­a Waldo de los Ríos. La història d’aquest elenc va ser la història d’un fracàs, però Cortez va cridar l’atenció d’un productor belga, que el va convidar a gravar. El seu primer èxit comercial va ser Sucusucu i al cap d’uns anys va arribar la celebèrrim­a Me lo dijo Pérez, que han interpreta­t artistes com Karina o Los Tres Sudamerica­nos.

Aquest primer Alberto Cortez de biaix tropical –que, per cert, va manllevar el nom artístic a un cantant peruà amb qui se les va haver als tribunals– no té res a veure amb el que coneixem i recordarem. El gran canvi d’orientació de la seva carrera va tenir lloc el 1967, quan va presentar a Madrid un repertori

format per peces d’Atahualpa Yupanqui, adaptacion­s de Pablo Neruda i una cançó pròpia destinada a ser cèlebre: En un rincón del alma. El mateix any, i a la mateixa ciutat, fa un altre recital amb adaptacion­s d’Antonio Machado i poetes del segle d’or espanyol com Lope de Vega, Góngora o Quevedo. Aquí cal destacar que, a més de la música, al llarg de la seva prolífica vida creativa, Alberto Cortez va escriure poemes i relats.

Arran de la mort del seu pare, el 1969, Alberto Cortez dona a conèixer un altre dels seus grans temes, Cuando un amigo se va. Amb el canvi de dècada, torna a l’Argentina, on compleix tardanamen­t el servei militar i intenta infructuos­ament obrir-se camí com a cantant. Les coses li van més bé a Mèxic, sobretot gràcies al tema Mi árbol y yo, que el govern del país asteca adopta com a banda sonora d’una campanya nacional de reforestac­ió, i pel qual rep el seu primer Disc d’Or. El 1978 torna a l’Argentina, aquesta vegada per la porta gran. La carrera d’Alberto Cortez arriba a les cotes d’èxit més elevades a partir del 1982. Fa gires per Llatinoamè­rica, on visita països com Xile, el Perú, Colòmbia, Veneçuela, Costa Rica, el Salvador i Guatemala, a més de Mèxic, l’Argentina i escenaris tan significat­ius com el Carnegie Hall de Nova York. Després de tenir un infart cerebral el 1996, i malgrat que com a conseqüènc­ia no podia acompanyar-se amb la seva guitarra, torna a la palestra confiant al pianista català Ricard Miralles la direcció musical dels concerts.

Amb l’arribada del nou segle, l’artista que ara ens ha deixat continua actuant i publica discos com Cortez sinfónico (2004), Identidad (2005) o Tener en cuenta (2011). El 2016, i trencant tres anys de silenci, va començar una nova gira a Madrid.

 ?? DIEGO PÉREZ / EFE ??
DIEGO PÉREZ / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain