La Vanguardia (Català)

Ningú no podrà fugir del cinema

7 raons per fugir

- LLUÍS BONET MOJICA

Direcció: Esteve Soler, Gerard Quinto i David Torras Intèrprets: Emma Suárez, Sergi López, Lola Dueñas, David Verdaguer, Àlex Brendemühl, Francesc Orella, Pepe Viyuela, Manolo Solo, Nuria Gago Producció: Espanya, 2019. Durada: 80 m. Comèdia negra

“Estic fart de la simetria”. La pel·lícula s’obre amb aquesta citació de Luis Buñuel pertanyent a El fantasma de la llibertat, on també es creuaven diferents històries. 7 raons per fugir sorgeix a partir de tres conegudes peces teatrals escrites per Esteve Soler, que ha dirigit el film en companyia de Gerard Quinto i David Torras. Prèviament van realitzar el curtmetrat­ge titulat Interior. Família, en què ja actuaven Rosa Cadafalch i Francesc Orella. Aquest primer salt al llargmetra­tge l’han estructura­t com una pel·lícula d’episodis, una modalitat una mica abandonada actualment per la creixent competènci­a televisiva, però que ha tingut notables prototips al cinema català. És el cas de la recordada El perquè de tot plegat, que Ventura Pons va realitzar el 1995 adaptant 15 contes de Quim Monzó fronterers amb el drama i la comèdia.

Dividida en set episodis que transcorre­n amb celeritat, submergint l’espectador en diferents microcosmo­s on imperen l’humor negre, la hipocresia, el teatre de l’absurd estil Ionescu, el tan actual tema dels refugiats i –per descomptat– les desfetes familiars. Són alguns dels temes presents en històries que presenten títols com Propietat, Treball, Solidarita­t o Compromís. Podria semblar un edifici fílmic sobre fonaments una mica febles, però és el contrari: denota una solidesa inusual tractant-se d’una òpera prima.

A això no és aliè el magnífic elenc d’intèrprets que van acceptar participar en un projecte que no estava exempt de riscos. En la seva descripció de la realitat i de l’elenc interpreta­tiu, la pel·lícula alterna català i castellà.

Els seus directors afirmen que “l’element comú entre tots els relats és que presenten personatge­s tancats en un interior familiar, ara hostil per a ells i de què es volen escapar”. Tot descrit en un to neorealist­a molt i molt mordaç.

 ?? ALBERT BARDINA / SYLDAVIA ?? Solo, Suárez i López en una escena
ALBERT BARDINA / SYLDAVIA Solo, Suárez i López en una escena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain