La Vanguardia (Català)

Puyal busca Fabra

- Sergi Pàmies

L’oratòria requereix un gran domini de la pausa. Joaquim Maria Puyal ho sap i per això, durant el seu discurs d’acceptació de la Medalla d’Or de la Ciutat al mèrit esportiu, va crear corrents d’aire per esponjar el sentit de les seves paraules. Gràcies a una estructura pensada per incloure records, reflexions, agraïments i fins i tot retrets sense càrrega autocompas­siva, va donar una lliçó de com es pot fer un discurs aparentmen­t humil amb una complexita­t formal només a l’abast d’uns quants privilegia­ts. L’únic que no va poder controlar va ser l’emoció, tot i que, quan va emergir, la va saber torejar reprenent el fil interrompu­t per uns aplaudimen­ts imprevisto­s.

Els assistents van tenir temps de comentar la jugada i, en converses de canapè i galeria gòtica, alguns es van sorprendre que fos l’alcaldessa Ada Colau qui hagués pensat a concedir a Puyal la màxima distinció consistori­al (a proposta de la comissiona­da d’esports Marta Carranza). La casuística d’oblits en aquest àmbit donaria per a una telenovel·la patriòtica­ment sòrdida, però no hem de descartar que de vegades no s’hagin coordinat el ritme de propostes amb la voluntat d’alguns candidats o que, a l’inrevés, les propostes potencials hagin ensopegat amb el conformism­e burocràtic o el mur sectari dels que, en nom de la

Puyal ha demostrat estar per damunt tant de la misèria dogmàtica com del totalitari­sme clientelar

col·lectivitat, tenen la responsabi­litat de mantenir una jerarquia de virtuts exemplars. Dit d’una altra manera: hi ha qui se sorprèn que a Puyal no li hagi concedit aquesta medalla un polític més dels seus, la qual cosa confirma que Puyal està per damunt tant de la misèria dogmàtica com del totalitari­sme clientelar de l’etiquetatg­e i que ha sabut mantenir-se al marge del periodisme de peatge.

Tot això ve a tomb d’una proposta. Per documentar-se sobre la medalla, Puyal va submergir-se en la llista d’honorats. Hi va trobar Apel·les Mestres, de qui va rescatar la fotografia de l’acte de lliurament. I també va trobar, publicada a La Vanguardia, la notícia de la concessió de la Medalla d’Or a (sic) “Pompeyo Fabra”. Era a principis de l’any 1938, en el moment més cru de la Guerra Civil. Puyal va buscar la fotografia de l’acte de lliurament a la mateixa hemeroteca on havia trobat la d’Apel·les Mestres, però no va tenir la mateixa sort. Insatisfet, va voler consultar l’eminència en Fabra, Jordi Mir, que li va enviar el decret de concessió de la medalla però tampoc va trobar la foto de l’acte. Total: Puyal li ha demanat a l’alcaldessa que investigui si la concessió es va celebrar o va quedar eternament posposada per l’ona expansiva de la guerra i per les tràgiques seqüeles de la postguerra. Colau ha dit que ho investigar­à per, en cas que no s’hagués pogut lliurar la medalla aleshores, reparar aquesta anomalia. És una idea que confirma que hi ha iniciative­s cíviques que ens dignifique­n a tots i que estan per damunt dels nostres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain