La Vanguardia (Català)

Garcia de Gomar tanca la seva etapa al Palau amb una allau de 120 concerts

Lang Lang, Wang, Iontxeva, Bartoli o Jaroussky completen la temporada 2019-2020

- Barcelona

Ha estat durant vuit temporades director artístic (adjunt) del Palau de la Música i ahir presentava l’última: 120 concerts, ni més ni menys, entre noms rutilants, projectes exquisits, efemèrides d’autors catalans i participac­ions il·lusionants de l’Orfeó i el Cor de Cambra. “Són massa, són massa”, admet l’imparable Víctor Garcia de Gomar, que a partir del setembre assumeix la direcció artística del Liceu.

A les exuberànci­es de Palau100 d’aquest Any Beethoven que la sala va anunciar fa uns dies –“cinc de les millors batutes dirigiran els cors de la casa: Rattle, Mehta, Dudamel, McCreesh i Gardiner”, recordava ahir Simon Halsey– cal afegir-hi un festival Bach en què Lang Lang interpreta­rà les Variacions Goldberg, Angela Hewitt el Concert italià, Allisa Weilerstei­n les Suites per a violoncel, Jordi Savall l’Oratori de Nadal –per primera vegada exceptuant el concert del 1992 a Màlaga, quan no existia Le Concert des Nations–, i Philippe Herreweghe celebrarà els 50 anys del seu Collegium Vocale Gent amb la Passió segons sant Joan ilade sant Mateu en deu dies de diferència. Aquesta proposta i l’anterior són “vestits a mida” per al Palau, a qui li agrada fer encàrrecs irrepetibl­es. Com aquest Quartet per a la fi dels temps de Messiaen, que fa tres anys i mig que es cou, ja que aplega solistes de la talla d’Isabelle Faust (violí), Jean-Guihen Queyras (violoncel) Pierre-Laurent Aimard (piano) i Jörg Widmann al clarinet.

Com ja és sabut, Widmann és un dels compositor­s convidats de la temporada. I l’altre és Joan Magrané (Reus, 1988), el jove que aviva la flama de l’òpera contemporà­nia catalana i del qual s’estrenaran 15 obres, moltes per a veus, i tres d’escrites per a l’ocasió.

El cicle Palau Piano concentra recitals de Yuja Wang, Khatia Buniatishv­ili, Elisabeth Leonskaja, Alexandre Tharaud, Benjamin Grosvenor, Grigori Sokolov, Aleksandr Melnikov... I si parlem de veus, l’star system encara és més extrem: Cecilia Bartoli en concert amb Vivaldi; Philippe Jaroussky fa doblet amb recital de lieder i concert barroc; el jove Jakub Jozef Orlinski presenta Facce d’amore amb Il Pomo d’Oro; Sònia Iontxeva debuta no amb grans àries d’òpera sinó amb cançons de Verdi o Puccini; Núria Rial canta versos de Carner i un Händel amb Xavier Sabata, i també hi haurà Christian Gerhaher –col·laboració amb la Schubertía­da–, Benjamin Apple, que protagonit­za el primer concert del setembre amb Christian Bezuidenho­ut al fortepiano, o Mark Padmore, en Britten amb la Simfònica Camera Musicae.

En el clàssic diàleg amb altres arts –“una cosa fonamental per enriquir la teva perspectiv­a com a creador”, diu Magrané– el Palau apel·la al concepte de transforma­ció com a eix de la temporada. “Ens interessa com la música canvia les persones”, diu Joan Oller, el director general de la casa, que xifra

El leitmotiv és la transforma­ció, que aborden tres artistes visuals: Fontcubert­a, Bill Viola i Perejaume

el pressupost en 3,1 milions. Per personalit­zar aquest concepte de la transforma­ció, tres artistes visuals que d’una o altra manera l’exploren: Joan Fontcubert­a, amb la sèrie Trauma il·lustrant el llibre de temporada; Bill Viola, que tindrà un anit de 18 ha 1 h amb videoart al Liceu, la Pedrera i el Palau, i Perejaume, amb el taller de joves amb consciènci­a profunda, a qui convida a reconeixe’s en la seva firma.

 ?? KIRA PEROV / CORTESIA ESTUDI BILL VIOLA ?? Naixement invertit, de Bill Viola
KIRA PEROV / CORTESIA ESTUDI BILL VIOLA Naixement invertit, de Bill Viola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain