La Vanguardia (Català)

Els hotelers temen una caiguda del turisme britànic del 15%

Les reserves procedents del Regne Unit han pujat un 3% aquest any

-

Al sector hoteler la idea que el Regne Unit pugui sortir sense acord de la Unió Europea preocupa i molt. El president de la Confederac­ió Espanyola d’Hotels i Allotjamen­ts Turístics (Cehat), Juan Molas, va assegurar ahir que “un Brexit dur podria suposar una caiguda propera al 15% en l’arribada de turistes britànics a Espanya en la pròxima temporada estival”. Això implicaria la pèrdua d’uns 2,7 milions de turistes, tenint en compte que cada any visiten Espanya uns 18 milions de britànics.

Durant la presentaci­ó de l’Índex Hoteler elaborat per Cehat i PwC amb les previsions del sector per a primavera i Setmana Santa, el president de la patronal va insistir a puntualitz­ar que “aquestes dades responen a la previsió que es compleixin els auguris més pessimiste­s amb la Gran Bretanya”. Perquè l’evolució dels primers mesos de l’any mostra exactament la tendència contrària. “Els turistes britànics es continuen comportant amb tota normalitat”, va assegurar.

La normalitat implica que són uns dels clients turístics més avançats en fer les seves reserves vacacional­s. En concret, en els primers mesos del 2019 les reserves procedents del mercat britànic s’han incrementa­t un 3% a tot Espanya. Fins i tot, en zones com la Costa Daurada han crescut gairebé un 6% i a la Costa del Sol van pujar a prop del 5%, segons les estimacion­s de la patronal hotelera.

Aquest comportame­nt, asseguren que respon a què els britànics estan avançant-se a la possibilit­at d’un Brexit dur que afecti amb força la cotització de la lliura i per això prefereixe­n assegurar les seves vacances d’estiu en les condicions actuals.

Encara que, hi ha dades contradict­òries com la caiguda de reserves de britànics de fins al 9% a Eivissa i Menorca o del 6% a Mallorca. “Aquí poden influir també els problemes de connexió aèria i l’ecotaxa que ha tingut una pujada escandalos­a. Quatre euros per persona són 16 euros al dia per a una família britànica mitjana. Un cost molt alt que pot estar influint”, va criticar Juan Molas mentre va demanar la retirada d’aquest impost.

Però no només el turisme britànic està flaquejant. L’alentiment del creixement econòmic a França i sobretot a Alemanya també preocupen el sector. “Hi ha una correlació directa entre el PIB d’aquests països i el pastís de turistes que ve a Espanya”, va explicar ahir Cayetano Soler, soci responsabl­e de Turisme, Transport i Serveis de PwC.

De moment, Espanya sembla estar suportant bé aquest alentiment econòmic i les tensions com el proteccion­isme o l’esmentat Brexit. “Malgrat les adversitat­s polítiques i l’alentiment econòmic el sector es continua comportant de manera extraordin­ària. Només les Canàries baixen un 1,1% per la caiguda del mercat nòrdic aquest hivern en algunes illes i per la baixada del mercat alemany. Però esperem que es recuperi amb el mercat nacional”, va explicar Molas. Davant aquests disgustos internacio­nals, el comportame­nt de la demanda turística nacional fa ser molt optimistes els propietari­s d’hotels.

De cara a Setmana Santa preveuen un increment de l’ocupació del 10% respecte als anys anteriors que ja van marcar rècords. Des de Cehat confien, “si la meteorolog­ia hi acompanya”, a arribar a una ocupació del 87% entre Dijous Sant i el final de Setmana Santa i propera al 60% entre el Diumenge de Rams i dimecres. També esperen batre els rècord en la contractac­ió amb la creació de 200.000 llocs de treball.

De cara a l’estiu el nuvolot està en la rendibilit­at. S’espera mantenir l’afluència de turistes encara que baixarà la rendibilit­at. Però a nivell espanyol, sobretot preocupa “la inoperànci­a del Govern per treure a concurs els plecs de l’Imserso”. Molas va recordar que és un programa clau per assegurar la continuïta­t de l’activitat i l’ocupació al sector. Les conseqüènc­ies d’un retard, com el que hi va haver el 2015, “són molt negatives”, va advertir.

L’ocupació hotelera ascendirà fins al 87% i s’espera que es creïn uns 200.000 llocs de treball

 ?? XAVIER CERVERA ?? El flux de turistes britànics cap a Espanya s’ha mantingut de moment
XAVIER CERVERA El flux de turistes britànics cap a Espanya s’ha mantingut de moment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain