La Vanguardia (Català)

Set anys de vaques maques

- Josep Oliver Alonso

Ara que les coses de l’economia han començat a endurir-se una mica, potser és moment de situar els desequilib­ris que, entre el 2008 i el 2013, ens van posar a les potes dels cavalls. Deixant de banda el deute privat, el desequilib­ri fonamental que va estar en la base de la crisi financera va ser el de l’endeutamen­t amb la resta del món.

De fet, el 2013, la nostra posició financera neta exterior (actius menys passius d’Espanya amb la resta del món) es va situar en un estratosfè­ric 95% del PIB, una xifra insòlitame­nt elevada, només comparable a les de Grècia, Portugal o Irlanda, i molt per sobre del 30% màxim exigit per la Comissió Europea en el seu Macroecono­mic Imbalance Procedure.

Fins a quin punt hem reduït avui aquell important desequilib­ri? Ho hem fet i, a més, de manera notable: a finals del 2018, se situava en el 77% del PIB (uns 932.000 milions d’euros). Al tractar-se d’un quocient entre deute i PIB, les raons del seu canvi deriven tant del que afecta l’endeutamen­t (numerador) com el PIB (denominado­r): per a la seva reducció és, doncs, tan important l’augment d’aquest últim com la disminució del primer.

Quant al PIB, els avanços han estat notables: entre el 2013 i el 2018, s’ha elevat en 180.000 milions d’euros, un 18% del valor del 2013. Per tant, una millora més que notable, que ha reduït la pressió sobre l’endeutamen­t exterior: avui som més capaços de tornar-lo perquè produïm, i ingressem, més renda. Tocant al deute, i ja que aquesta és la suma dels saldos exteriors acumulats, el seu espectacul­ar augment fins al 2008 reflectia que vam estar vivint per sobre de les nostres possibilit­ats, cosa que només vam poder

Espanya ha reduït de manera notable l’endeutamen­t exterior, fins al 77% del PIB a finals del 2018

fer si la resta del món ens finançava la diferència. Com es pot reduir? Doncs generant superàvits exteriors, que ens permetin anar tornant aquell endeutamen­t. I aquí és on cal saludar la bona notícia: des del 2013 gastem menys del que ingressem, i l’estalvi obtingut l’hem prestat a la resta del món (uns 130.000 milions d’euros, a una mitjana anual propera a l’1,5% del PIB).

No és per llançar les campanes al vol; però per a un país acostumat a dèficits exteriors i que només en comptades ocasions, i per poc temps, ha assolit superàvits, la veritat és que cal congratula­r-se’n: els set anys 2012-18 de vaques maques i grasses superen la mitjana de només tres exercicis en els quals, anteriorme­nt, havíem aconseguit saldos positius (1971-73, 1984-86 i 1995-97). Alguna cosa profunda s’ha alterat en la nostra economia, estimulant les vendes a l’exterior i frenant, quan el creixement del PIB s’accelera, l’avanç de les importacio­ns.

Benvinguts siguin aquests anys de plètora exterior. Però no oblidin el somni del faraó que explica el Gènesi, i que Josep li interpreta: les set vaques maques i grasses van ser devorades per les set eixutes i lletges que van venir a continuaci­ó. Ja saben: a casa del pobre, l’alegria té data de caducitat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain