La Vanguardia (Català)

Ghosn torna a la presó al Japó amb una nova acusació de frau

- ISMAEL ARANA

Ni un mes ha pogut passar en llibertat Carlos Ghosn. Ahir, en un gir que va agafar a tothom per sorpresa, les autoritats japoneses van tornar a detenir l’expresiden­t del grup automobilí­stic que agrupa Renault, Nissan i Mitsubishi per la suposada apropiació de fons per al seu benefici personal. L’arrest, el quart des de finals de novembre, es va produir tan sols un dia després que anunciés una roda de premsa per al dia 11 en la qual pensava “explicar la veritat” sobre el seu cas.

D’acord amb la premsa nipona, la nova detenció està relacionad­a amb la transferèn­cia d’uns fons per part de la presidènci­a de Nissan i Renault, de la qual era titular Ghosn, cap a una distribuïd­ora amb seu a Oman gestionada per un conegut seu. Del total (uns 15 milions de dòlars entre el 2015 i el 2018), uns 5 milions van ser transvasat­s de nou a una tercera companyia controlada pel francobras­iler, uns diners que hauria utilitzat per comprar-se un iot i en altres despeses personals. Si es mantenen els terminis aplicats per la fiscalia anteriorme­nt, Ghosn podria qudar sota detenció provisiona­l fins a 22 dies abans que se li comuniqui a conèixer la nova acusació formal.

Hores després que els agents irrompessi­n a casa seva tot just despuntar el dia i se l’emportessi­n –confiscant de passada el mòbil i el passaport de la seva dona, Carole Ghosn–, l’empresari va qualificar el seu arrest d’“indignant i arbitrari” i va tornar a defensar la seva innocència. “És un altre intent per part d’individus de Nissan per confondre els fiscals i silenciar-me”, va assegurar.

No és la primera vegada que Ghosn denuncia un complot contra la seva figura orquestrat per alguns directius de la firma nipona contraris als seus intents d’aprofundir en l’aliança amb Renault i Mitsubishi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain