La Vanguardia (Català)

El Govern central aprova l’autoconsum elèctric per a les llars

- CONCHI LAFRAYA

Després de setmanes anunciant-ho, el Govern central aprovarà avui el reial decret que regula les condicions d’autoconsum d’electricit­at per a les llars a Espanya, i que facilita els tràmits administra­tius per a la seva instal·lació.

Després d’aprovar la derogació de l’impost al sol l’octubre de l’any passat, amb el decret es fa un pas més per fixar el marc normatiu per a la seva implantaci­ó. Segons la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, “la capacitat de generar i autoconsum­ir energia i abocar-la a la xarxa és una variable determinan­t de l’èxit d’aquest procés, a més de positiu per als preus i per al sistema”.

Segons el seu parer, “permetrà potenciar les energies renovables i integrar-les a la xarxa complexa, així com situar el ciutadà en el centre del sistema energètic”. A més, permetrà als petits generadors vendre energia a petita escala.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) ja es va referir a l’esborrany com un marc “adequat” per al desenvolup­ament de l’autoconsum, encara que va proposar la millora de la definició de què s’entén per instal·lacions pròximes i aclarir el mecanisme de compensaci­ó simplifica­da.

El Consell de Ministres també aprovarà l’Estratègia contra la Pobresa Energètica, amb mesures per als ciutadans amb menys recursos econòmics.

Respecte al Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), Ribera va anunciar que el Govern ja ha rebut més de 200 al·legacions, a partir de les quals el pròxim Executiu haurà de treballar a fi de perfilar les iniciative­s definitive­s a incloure en aquest full de ruta. Amb una dependènci­a energètica de l’exterior del 74% a Espanya, segons Ribera, “la inversió en la millora del sistema és positiva, no només per la reducció d’emissions, sinó per avançar en el pla”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain