La Vanguardia (Català)

Nissan dona una setmana de termini per pactar la retallada de Barcelona

- DOLORS ÁLVAREZ

La direcció de Nissan a Barcelona va apressar ahir els sindicats per arribar a un acord sobre la retallada de 600 llocs de treball com a màxim divendres vinent, dia 12. Després de dues sessions de negociació, no s’ha produït cap avenç ni en el nombre de baixes ni en les seves condicions ni tampoc respecte a un compromís industrial que asseguri la continuïta­t de la factoria.

“Demanem garanties que la multinacio­nal no marxarà”, va dir Enrique Saludas, representa­nt de Sigen Usoc, que va afegir que almenys els anteriors ajustos es van fer a canvi d’un model nou. En aquesta ocasió, la companyia només es compromet a construir una nova nau de pintura, que substituir­à l’actual, i que suposa una inversió de 70 milions d’euros. Però la nova nau implica menys capacitat que l’actual, segons van criticar els sindicats en la reunió d’ahir, on va quedar patent la inquietud respecte a la continuïta­t d’una factoria que es mantindrà al 20% de la seva capacitat durant diversos anys . Per a Saludas, “és impossible” arribar a un acord en el termini que exigeix l’empresa.

“S’ha insistit en la necessitat d’ajustar l’estructura actual de la plantilla en els termes plantejats dilluns passat, d’acord amb les condicions de mercat, tenint en compte l’entorn i la realitat de la planta”, va dir la companyia en un comunicat.

Per a l’empresa, la retallada de 600 llocs de treball, aproximada­ment un 20% de la plantilla, és inamovible. La major part de la retallada es pretén fer mitjançant prejubilac­ions, encara que amb unes condicions pitjors a les que s’han vingut aplicant fins ara. S’ofereix el 80% del salari fins a complir els 63 anys, en lloc del 90% anterior. La companyia afirma que no es poden mantenir les mateixes condicions perquè “l’entorn europeu i la situació de la mateixa planta ha canviat”.

Juntament amb la retallada laboral, l’empresa preveu negociar un conveni col·lectiu amb una durada de quatre anys. No ha concretat la seva oferta, però en aquest cas no tanca la porta a una possible pujada salarial.

De les 600 persones afectades per la retallada de plantilla, 500 serien prejubilac­ions i les altres 100 baixes la companyia les espera poder cobrir amb sortides voluntàrie­s. Per a això ofereix indemnitza­cions de 33 o 45 dies per any treballat, segons l’antiguitat, més un pagament lineal de 50.000 euros. Les dues parts es tornaran a trobar per negociar dilluns vinent, 8 d’abril.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain