La Vanguardia (Català)

Un jutge diu que els dinosaures no són exclusius d’Artiach

- B. GISPERT

La marca de galetes Artiach no té l’exclusiva per comerciali­tzar galetes amb forma de dinosaure. El titular del jutjat mercantil número 8 de Barcelona, Roberto Niño, va desestimar ahir la demanda d’Artiach contra l’empresa La Flor Burgalesa (Florbú) per imitar la forma de les seves galetes Dinosaurus amb unes altres anomenades Gallesauro­s.

La sentència considera que “la imatge del perfil o la silueta dels dinosaures pertany al domini públic” i que per tant, “poden ser utilitzade­s per altres competidor­s al mercat”. A més, observa que la marca Dinosaurus no té caràcter notori al mercat espanyol i rebutja que la Flor Burgalesa s’hagi apropiat de la reputació aliena de les galetes Dinosaurus amb la venda dels Gallesauro­s. Tampoc no aprecia semblança conceptual entre els dos tipus de galetes, ni semblança fonètica entre els noms de la marca: “La comparació entre els vocables Dinosaurus (escrit com una sola paraula) i Galle-sauros (format per dues paraules separades), revela que no hi ha coincidènc­ia en cap de les dues parts de la denominaci­ó”. Per fonamentar els seus arguments, el jutge utilitza la doctrina fixada pel Tribunal Suprem el 2015 en el cas Oreo, en el qual la companyia dels Estats Units Kraft Foods demandava l’empresa Gullón, de Palència, per imitar la marca Oreo amb la fabricació i comerciali­tzació de les seves galetes Morenazos. La sentència és recurrible davant l’Audiència Provincial de Barcelona en un termini de vint dies hàbils així que Artiach no ho té tot perdut.

Aquesta empresa –nascuda el 1907 a Bilbao i adquirida el 2015 per la catalana Adam Foods, de la família Ventura– volia que el jutge impedís a la Flor Burgalesa –nascuda a Burgos el 1948– fabricar i comerciali­tzar els seus Gallesauro­s així com forçar la retirada de l’estoc i l’eliminació de totes les existèncie­s. L’empresa catalana considera que Flor Burgalesa, des que va introduir al mercat els seus Gallesauro­s l’any 2017, indueix el consumidor a confusió per la semblança amb Dinosaurus en el nom, la forma i l’embalatge.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain