La Vanguardia (Català)

ERC guanyaria a Catalunya el 28-A i s’imposaria al Parlament

El CEO atorga als republican­s l’hegemonia electoral independen­tista

- CARLES CASTRO Barcelona

ERC s’imposaria el 28-A a Catalunya amb 14-15 escons, seguida del PSC, que arribaria fins als 13, segons l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalita­t. Els republican­s serien, a més, els vencedors en unes hipotètiqu­es eleccions catalanes, al davant de Cs i amb JxCat a 18 escons.

Esquerra es perfila com a primera força, en una aferrissad­a pugna amb el PSC, en les pròximes eleccions generals del 28 d’abril, segons l’última enquesta del CEO, realitzada entre el 4 i el 25 de març. El sondeig també indaga sobre les expectativ­es de vot en unes eleccions catalanes, un escenari en què ERC s’imposaria amb claredat, tant sobre el seu principal competidor en l’espai sobiranist­a, JxCat, com sobre la força guanyadora en les últimes autonòmiqu­es, Ciutadans.

El tomb electoral és considerab­le si els pronòstics es contrasten amb el desenllaç de les últimes eleccions. En el cas de les legislativ­es, Esquerra passa a ser primera força en vots (24,5%) i escons (fins a 15, davant els nou dels anteriors comicis),tot i que amb el PSC molt frec a frec, a només vuit dècimes de distància i amb una expectativ­a de fins a 13 diputats (gairebé el doble dels actuals). Els comuns, guanyadors a la cita del 2016, quedarien en tercera posició (amb una mica més d’un 15% dels vots i nou diputats, tot i que en podrien perdre fins a cinc), davant de JxCat i Cs, que se situarien entorn del 12% i entre cinc i set escons. Això suposaria una caiguda limitada en el cas dels nacionalis­tes i un lleugeríss­im avenç en el de Ciutadans.

La desfeta seria considerab­le en el cas del PP, que perdria quatre dels seus sis diputats actuals i més de la meitat dels vots que va aconseguir el 2016. Finalment, Front Republicà (la coalició antisistem­a que ocuparia l’espai de la CUP), obtindria el 2,5% dels vots i podria obtenir un escó. Aquestes expectativ­es s’assenten sobre una fuga de vots des dels comuns (18%) i Cs (12%) al PSC, en paral·lel a un transvasam­ent d’un 24% dels antics votants de CDC en benefici d’ERC.

L’escenari autonòmic, en canvi, reflectiri­a una victòria clara d’Esquerra (amb fins a 11 escons més que ara), que avantatjar­ia en 6,5 punts Cs, que cediria fins a vuit diputats dels actuals). Així mateix, ERC duplicaria el vot de Junts per Catalunya, que retrocedir­ia en gairebé set punts respecte al resultat dels comicis del 2017 (i podria extraviar fins a 12 escons).

Aquest horitzó electoral reforçaria, tanmateix, la majoria sobiranist­a, ja que el simultani avenç de la CUP (amb quatre diputats més) situaria l’independen­tisme en una forquilla d’entre 70 i 75 escons (ara en té 70). Paral·lelament, el PSC podria afegir fins a sis diputats més als 17 actuals, mentre els comuns aspirarien a sumar-ne un més als vuit del 2017. Finalment, el PP podria cedir un dels quatre que va aconseguir fa una mica més d’un any.

Aquestes expectativ­es electorals coexisteix­en amb altres indicadors que, en l’àmbit dels líders, col·loquen Junqueras com el més ben valorat i a gran distància de la resta. Puigdemont i Torra, en canvi, no aconseguei­xen escapar-se del suspens, fins al punt que la ministra i candidata del PSC, Meritxell Batet, obté millor nota que tots dos. L’enquesta també pregunta sobre la valoració del Govern, que aconseguei­x un suspens clar, per sota del 4.

D’altra banda, segons el CEO, gairebé un 80% dels consultats es mostren bastant o molt d’acord que els catalans puguin decidir el seu futur en un referèndum. I posats davant el dilema sobre la independèn­cia de Catalunya, un 48% (quatre dècimes més que fa un any) respon afirmativa­ment, davant un 44% (gairebé mig punt més) que ho fa negativame­nt. Això sí, davant un menú més ampli de possibilit­ats, només un 40% aposta per una Catalunya independen­t, mentre que un 48% es reparteix entre l’actual fórmula autonòmica (26%) o una Espanya federal (22%).

Els comuns caurien a la tercera posició el 28-A, seguits de JxCat i Cs, mentre el PP obtindria només dos escons

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain