La Vanguardia (Català)

Trump dona un any a Mèxic perquè posi ordre a la frontera

El president dels EUA fa marxa enrere en l’amenaça de barrar el pas

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

Alguna cosa “molt dramàtica” hauria de passar perquè aquesta setmana el president dels Estats Units no tanqués la frontera amb Mèxic, va dir fa uns dies el seu cap de gabinet, Mick Mulvaney, preguntat sobre si Donald Trump duria a terme el seu ultimàtum de debò.

Hi ha molt en joc. Cada dia travessen la frontera productes agrícoles, industrial­s i béns de consum valorats en 1.700 milions de dòlars, a més de centenars de milers de persones. A part del fet que empresaris i polítics posessin el crit al cel per la catàstrofe que suposaria la decisió per a l’economia dels Estats Units, no ha passat res dramàtic. Mèxic no va aturar “immediatam­ent tota la immigració il·legal”, com li demanava. Però el president ha fet marxa enrere i ha ampliat a dotze mesos el termini per actuar.

“Els donarem un any d’avís. Si les drogues no deixen d’arribar, imposarem aranzels a Mèxic. I si això no atura les drogues, posarem aranzels als cotxes”, va sentenciar abans-d’ahir a la nit el president, posant el focus en el narcotràfi­c i reivindica­nt la seva promesa de segellar amb un mur tota la frontera sud per frenar-ne l’arribada, encara que els informes oficials indiquin que la majoria entra per ports d’entrada oficials. “Començarem pels aranzels i ja veurem”, va dir, convençut que el mal que causarien seria “massiu” i obligaria Mèxic a actuar. Si cal, va afegir, passarà per damunt del tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (TLC), la nova versió del qual exclou els automòbils d’aquesta mena de recàrrecs.

Trump va compensar ahir la seva promesa incomplert­a sobre el tancament de la frontera, aclamada per les seves bases, amb un nou viatge al

La Casa Blanca va presentar com un nou mur la renovació d’un tram ja existent

sud que la Casa Blanca va definir com una visita a “un nou mur fronterer”. El tram en qüestió el formen barreres aixecades a finals dels noranta a Caléxico i que han estat substituïd­es per altres de noves, obres planificad­es des de fa anys que malgrat que ara portin una placa amb el nom del president no tenen res a veure amb el seu projecte, com va aclarir al seu dia la guàrdia de fronteres.

Trump va arribar a la Casa Blanca a cavall de la seva promesa de frenar la immigració i, en els seus primers mesos, les xifres d’arribades van caure fins a mínims històrics. Recentment, tot i això, han repuntat animades per l’efecte crida de les seves declaracio­ns, la sequera i la reducció del nombre de deportacio­ns per part del govern de Manuel López Obrador. Trump va assegurar ahir que “des de fa quatre dies, Mèxic s’està portant d’allò més bé, estan aturant tothom” alhora que reclamava al Congrés que es desfés “de totes les lleis d’asil” i “també dels jutges”.

Si fins fa una dècada la majoria de migrants eren adults sols, ara es tracta de famílies d’Hondures, el Salvador o Guatemala que arriben fugint de la violència. Aquesta setmana Trump ha ordenat posar fi als programes d’ajuda a aquests països aprovats per l’Administra­ció Obama amb suport republicà per atacar en origen les causes de l’emigració, 500 milions a l’any. “Molt parlar i no fan res”, es va queixar Trump.

 ?? GUILLERMO ARIAS / AFP ?? Nadó Trump va ser ahir a la frontera entre Caléxico i Mexicali, la mateixa que va visitar el president Trump
GUILLERMO ARIAS / AFP Nadó Trump va ser ahir a la frontera entre Caléxico i Mexicali, la mateixa que va visitar el president Trump

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain